OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Infractorul Nastase Adrian, fostul premier al Romaniei, a fost eliberat astazi din puscaria Jilava, dupa  605 zile de ” meditatie ” mai mult sau mai putin transcedentala. A executat doar  o treime din pedeapsa, caci avand mai mult de 60 de ani a putut  beneficia de aceasta reducere suplimentara prevazuta de lege.

Sigur, cei ce aplica litera legii au incercat sa-l tina mai mult la racoare pe domnul Nastase, dar legile au fost facute de ticalosi pentru ei insisi, astfel ca infractorii sa fie cat mai mult protejati de eventuale pedepse pentru faradelegile lor. Rezultatul il vedeti: dl Nastase Adrian umbla liber pe strada dupa doar 605 zile petrecute la ” Mititica “, in ciuda faptului ca a comis mai multe infractiuni grave!

S-a indreptat infractorul Nastase? Instanta de judecata a considerat ca da, caci dl Nastase si-a jucat bine rolul de mafiot pocait. Cu toate acestea, noi credem ca instanta s-a inselat amarnic!  Drept dovada avem chiar declaratiile infractorului Nastase, acordate la poarta puscariei, imediat dupa eliberarea conditionata.

Cu aroganta obisnuita, dl. Nastase si-a inceput discursul cu niste indicatii si sfaturi ironice date ziaristilor. Apoi si-a asigurat asistenta ca a ramas ” acelasi ”  si in continuare a reluat cliseul stiut, precum ca ar fi o tinta de urmarit permanent, de catre rivalii sai politici.  Apoi, printr-o asemuire cu cazul domnitorului Constantin Brancoveanu, tradat de catre boierii sai, domnul Nastase Adrian a facut un repros voalat fostilor sai aliati politici, aratandu-le ca ( in viziunea sa ), in urma tradarii, nu a urmat nimic bun.

Foarte interesant este ca domnul Nastase a opiniat la inceputul discursului sau ca s-ar impune o lege a gratierii pentru pedepsele mai mici, caci ” penitenciarul, asa cum este acum, in mare masura este o institutie depasita si ca ea reprezinta adeseori o fabrica pentru recidiva.” Speram ca domnul Nastase nu ne-a oferit pretextul recidivei sale ulterioare.

Putem concluziona astfel:

1. Legile penale romanesti ( si chiar ale Uniunii Europene ) ii protejeaza mai mult pe infractori decat pe restul membrilor societatii.

2. Ni se induce ideea, sau mai bine zis suntem pregatiti pentru o viitoare gratiere, fapt ce constituie o grava eroare! Deja sanctiunile penale sunt prea blande. Este imoral si chiar antisocial sa ierti infractorii pentru faptele lor penale. Este o invitatie la anarhie, la infractionalitate. Se va distruge si acel minim respect ramas pentru lege, se va distruge ideea de echitate, de justitie. Gratierea este o lege arhaica ce-si avea rostul poate intr-o societate care osandea la moarte, la munca silnica, la ani grei de ocna, la temnita grea etc. Astazi un detinut are o norma de hrana pe care multi oameni cinstiti si muncitori si-ar dori-o, dar nu si-o pot permite, Detinutii se bucura de biblioteci, de cinematograf, de spectacole, de invoiri, de ” vizite de cuplu”, de tratament medical gratuit, de consiliere psihologica, de sali de sport, de calificari gratuite si de multe altele. Cati dintre dumneavoastra aveti timp si va permiteti sa mergeti la teatru? Cati dintre dumneavoastra reusiti sa ajungeti la dentist pentru un tratament decent? Cati dintre dumneavoastra suferiti medical si nu aveti timp sau posibilitati sa mergeti la medic pentru a va trata? Cati dintre dumneavoastra aveti servicii? Detinutii muncesc ( daca vor ) si sunt remunerati pentru munca lor. Iata de ce suntem de parere ca, din multe puncte de vedere, este astazi mai bine in puscarie decat in libertate! Oamenii cinstiti le ofera pungasilor o viata fericita doar a avea iluzia unei razbunari si doar pentru ca infractorii sa stea izolati, iar societatea sa se afle in siguranta, chiar daca rolul educational al puscariilor nu-si atinge scopul. Daca ii scoatem pe infractori din puscarii si-i trimitem pe strazi va urma anarhia, asa cum spuneam  mai sus.  Eventualele cazuri de gratiere vor trebui sa fie rare, individuale si foarte bine justificate umanitar. Pentru alte cazuri de infractiuni ” minore ” exista deja pedeapsa de inchisoare cu suspendare, iar domnul Adrian Nastase stie bine acest lucru. O lege a gratierii este un atac la societatea civila! Pactic ce ar dori domnul Nastase? Sa le strangem mana infractorilor si sa le multumim ca ne-au talharit? Scandalos! Cu atat mai scandalos cu cat cel care invoca necesitatea unei amnistii este poate cel mai mare infractor al societatii romanesti din toate timpurile!

3. Domnul Nastase nu s-a indreptat! Pentru a te indrepta trebuie intai sa-ti recunoasti greseala, ceea ce domnul Nastase nu a facut NICIODATA! Ca a fost ascultator si ca a avut un comportament ” exemplar ” in puscarie nu este suficient pentru a putea fi eliberat conditionat. Consideram ca instanta a gresit cand a aprobat eliberarea conditionata a domnului Nastase doar pentru buna purtare. Cand vorbea despre necesitatea legii gratierii, domnul Nastase vorbea despre  ” oamenii cu care am lucrat “, ci nu despre colegii de penitenciar. Chiar daca domnul Nastase a condus probabil activitati educative, el refuza sa se considere fost detinut, ci se considera superior celorlalti si fara nicio legatura cu acestia. Mai mult, tocmai a recunoscut public ca este “acelasi”, deci nu s-a schimbat nimic in comportamentul domniei sale. Domnul Nastase reprezinta el insusi esecul reeducational al puscariilor romanesti.

4. Domnul Adrian Nastase este suparat pe societatea romaneasca. Este suparat pe ziaristi ( vezi ironiile sale la adresa ziaristilor prezenti la eliberarea sa ) este suparat pe cei care l-au condamnat, pe cei care s-au bucurat de condamnarea sa si pe cei care l-au tradat, fie prin plangeri penale impotriva sa, fie doar prin neimplicare in incercari de scoatere a sa ca basma curata. In fapt, domnul Nastase este suparat pe toata lumea si a declarat ca in perioada urmatoare  nu doreste sa fie deranjat de presa.

5. Domnul Nastase nu va mai putea ocupa functii publice timp de 9 ani.

6. Chiar daca domnul Nastase nu se considera a fi un puscarias, cu siguranta gandeste ca un puscarias, chiar daca se exprima mai elevat.

Thorn Author – Bucuresti, 22.08.2014

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply