Nu sunt un om habotnic. Ba chiar sunt un noncomformist, un liber-cugetator cu propriile mele convingeri spirituale si existentiale. Raportat la valorile bisericii crestin-ortodoxe, am certitudinea ca sunt un ” paria “, cum zice brahmanul si, evident, sunt poate cel mai pacatos dintre romani.

La nastere am primit botezul Domnului, fiind botezat de un preot ortodox. Am crescut si trait intre crestinii-ortodocsi din Romania, tara unde reprezentantii altor culturi religioase sunt relativ putini, daca ne raportam la marea masa a romanilor.

De-a lungul timpului, curiozitatea m-a facut sa citesc istoria religiilor si sa aprofundez pe ici, pe colo anumite aspecte ale celorlalte culturi religioase.  Am ajuns la concluzia ca toate aceste culturi religioase au ca punct de plecare evenimente ce s-au petrecut cu mii de ani in urma si sunt bazate pe dogme si sfaturi-porunci uluitor de asemanatoare intre ele. De exemplu,  ” cele 10 porunci ” pot fi gasite intr-o forma sau alta in toate marile curente religioase ale lumii. Eu cred ca societatea umana a evoluat in timp sub acelasi coduri morale, raspandite de toate aceste curente religioase. Diferenta a fost data de interpretarile fiecarei biserici, care prin reprezentantii sai, au tras spuza pe turta lor, cum se spune. Fiecare curent religios ( fiecare secta ), a cautat sa-si atraga adeptii prin persecutarea celorlalte biserici, prin explicarea asa-zisei “unicitati ” a credintei si prin pretinderea ca Adevarul Absolut este al lui.

Cunosc principalele sarbatori ale musulmanilor, ale evreilor, ale hindusilor si chiar ale budistilor. Consider ca sarbatorile crestin-ortodoxe, precum Craciunul si Pastele, sunt – de departe – cele mai frumoase din lume. Sunt foarte bine gandite, calendaristic se tin ideal, iarna si primavara ( combatand depresia ), posturile aferente sunt binevenite, avand rol de detoxifiere. Spectacolul este intr-adevar unic, splendid, iar ortodocsii serbeaza cel mai frumos aceste sarbatori, comparativ cu ceilalti catolici!

Astazi sarbatorim Pastele.

Iubesc sarbatoarea Pastelui! Imi plac cozonacii, pasca, ciocnitul vesel al oualor vopsite mai mult sau mai putin artistic. Imi place sa merg sa iau LUMINA, imi place sa petrec alaturi de cei dragi si imi place sa va fac urari din suflet si de suflet! Macar din An in Paste!

Avem nevoie de o astfel de sarbatoare mistica, a luminii, a primaverii, a credintei, a reinnoirii si a regenerarii! Avem nevoie de credinta, caci avem nevoie de speranta. Pierdut va fi omul fara de speranta! Aceasta sarbatoare aduce credinta si o mentine vie in sufletele noastre. Ce poate fi mai maret, mai ademenitor, mai puternic, decat promisiunea nemuririi prin credinta? Daca moartea poate fi invinsa, atunci nimic nu poate sta in calea fericirii noastre, obtinuta prin mantuire! Raul dispare in fata luminii, propovaduita ca spirit divin, vesnic viu si indestructibil! Viata nu este ce pare a fi, capatand valente inimaginabile, astfel incat, pana si cel mai necajit om poate fi mantuit si fericit prin credinta, accedand chiar nemuririi.

La fel, pacatosul, talharul, criminalul care se caieste sincer si care-l gaseste pe Dumnezeu prin credinta, va putea avea parte de iertarea pacatelor si va putea duce o existenta promitatoare in rai, caci Pastele este si o sarbatoare a iertarii pacatelor. Dupa cum Issus Hristos a luat asupra Sa ( prin pilda jertfei ) pacatele omenirii, crestinii sunt condamnati sa ierte pacatele semenilor lor, iar cei ce pacatuiesc au sansa de a se spovedi pentru a fi iertati. Aceasta descarcare sufleteasca este benefica oricui, iar iertarea Domnului ne poate da imboldul si taria de a deveni mai buni, fiind atins astfel telul tuturor canoanelor bisericesti si sociale.

Nu in ultimul rand, Pastele este o sarbatoare a familiei, a prieteniei si a bunei intelegeri. Avem nevoie de a ne regasi in mijlocul familiei si/sau alaturi de prieteni, de a socializa si convietui in buna randuiala sociala.

Iata de ce Pastele este o sarbatoare unica si sublima, din toate punctele de vedere!

Va urez sa aveti puterea de a va ridica la inaltimea acestei sarbatori si sa va bucurati de viata, de liniste si de pace, gasind fericirea in cele mai marunte lucruri!

Va urez implinire prin credinta si nemurire, daca asta cautati!

Mancati, beti si va veseliti, caci toate vin de la Dumnezeu, din trupul si din sangele Lui!

Paste fericit!

Thorn Author – Bucuresti, 12.04.2015

Category: Diverse  Leave a Comment
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply