Dragi romani de pretutindeni, dragi prieteni,

Intreaga ortodoxie comemoreaza astazi 2012 ani de la Invierea Domnului.  Aceasta poveste cutremuratoare si plina de talc a schimbat fata lumii si a dat noi valente credintei si vietii insasi. Dupa 2012 ani, crestinismul repezinta religia cu cei mai numerosi adepti, iar pentru toti acestia viata este un dar nepretuit. Trairea vietii cu smerenie, cu evlavie si piosenie va face diferenta ulterior, la dreapta Judecata de Apoi, intre osanda vesnica si fericirea vesnica.

Martiriul Lui Iisus Hristos a avut drept scop atat mantuirea oamenilor, cat si sensibilizarea lor. Iisus Hristos ne-a lasat mostenire pilde de: dragoste, iertare, adevar, modestie, bunatate, intrajutorare, sacrificiu si CREDINTA! Fara credinta ne pierdem reperele, ne pierdem sufletele si alergam nefericiti spre neimplinire! Asa cum orbul cu sufletul sanatos poate sa vada natura si culorile cu ochii mintii, tot asa vazatorul fara suflet nu poate intelege ceea ce vede, fiind mai orb decat nevazatorii.

Povestea Pastelui este sacra pentru toti crestinii. Comemorarea ei anuala are rol de purificare si de intarire a credintei cu toate pildele ei. Avem nevoie sa credem, avem nevoie sa iertam, sa iubim, sa ne usuram sufletele prin spovedanie, sa fim buni, sa fim darnici! Avem nevoie sa speram ca vom putea fi fericiti, ori ca vom fi fericiti in continuare. Avem nevoie sa ne gandim la rostul nostru, la trecut si la viitor. Avem nevoie sa ne gandim la familiile noastre, la prietenii si semenii nostri, precum si la cei ce au fost si astazi sunt doar amintire. Avem nevoie sa ne impacam cu neintelesul vietii si acest lucru se poate realiza prin credinta. Pentru toate acestea avem nevoie de sarbatoarea Pastelui!

Mai presus de polemici, Minunea Luminii Sfinte de la Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim simbolizeaza  regenerarea spirituala de care avem nevoie si coincide cu inceputul unui nou ciclu de trairi in cautarea linistii, a fericirii!

Asadar, romani de pretutindeni, prieteni dragi, sa mergem sa luam lumina si sa cinstim prin credinta memoria Celui care ne-a dat pilda sacrificiului suprem, pentru ca noi sa devenim mai buni!

Paste fericit!

Author

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

15 Responses to “Ganduri de Paste”

 1. radhoo Says:

  Sarbatori fericite sa ai si tu 😉

 2. Mihaela Says:

  Paste fericit si voua!

 3. Mihaela Says:

  Si sarbatori fericite, radhoo!

 4. Author Says:

  Multumesc Radhoo! 😉

 5. Author Says:

  Multumim de urari, draga Mihaela!

 6. Georgiana Says:

  Pupici si Sarbatori fericite!

 7. Author Says:

  Multumim Georgiana! Pupici si tie!

 8. cleo 42 Says:

  Se spune ca atunci cand cuvintele izvorasc din suflet, intensitatea lor nu paleste pe infinita axa a timpului…Si ma incapatanez sa cred ca lucrurile chiar asa stau. Mesajul tau, Author, nu e doar unul pentru ziua sfanta si nici pentru miracolul de la miezul noptii, rostul lui e sa rodeasca in fiecare clipa si-n fiecare din noi. Ai surprins esenta si merita recitit la nesfarsit. Pentru ca, asa cum spuneai, avem nevoie, atata nevoie…
  Hristos a inviat!

 9. Author Says:

  Adevarat a inviat!
  Cleo 42, marele merit al bisericii a fost acela ca, prin canoanele sale, societatea s-a organizat si a progresat. Cum sa explici cu doua mii de ani in urma oamenior ca este bine sa tina regim pentru detoxifiere? Astfel biserica ( ca si celelalte forme de cult ) a inventat postul! Cum sa rezolvi conflictul intre generatii mai usor decat prin ” porunca divina ” care spune: ” Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant! “?!
  Cum sa opresti tensiunile sociale si sa protejezi familia mai bine decat prin porunci ca: Sa nu ucizi! “, ” Sa nu fii desfranat! “, ” Sa nu furi! ” etc?!
  ” Lumina ” aceasta simbolizeaza renasterea spirituala si speranta. Nimic nu este intamplator. Cine a facut toate canoanele acestea a avut o minte foarte luminata, sau mai corect spus, cred ca putem considera ca a fost sintetizat rodul gandirii al mai multor minti luminate. De fapt, aceste porunci si canoane se gasesc sub diferite forme in toate celelalte forme de cult existente. De altfel se pare ca imparatul Constantin ar fi imprumutat cate ceva de la fiecare cult al vremii, pentru a putea sa-i impace pe credinciosi si sa-i converteasca la crestinism.
  Paradoxal, desi toate aceste forme de cult existente au in centrul lor omul si binele lui, iata cum ele se razboiesc si-i invenineaza pe oameni, producand tensiuni sociale dintre cele mai grave. Este evident ca tensiunile sociale sunt produse ca urmare a faptului ca preotii se tem sa nu-si piarda influenta si privilegiile. Altfel dogmele religioase au avut si au inca un rol foarte important pentru progresul omenirii, fiind benefice atat societatii in ansamblu cat si individului insusi. La nivel de individ, aceste dogme se ocupa atat de fizic cat si de spirit. Iata deci de ce avem nevoie de traditii si de credinta. Prin credinta ne putem gasi linistea sufleteasca, ne putem regasi pe noi insine si ne putem alina suferintele.
  Subiectul este foarte complex si sensibil, dar cred ca suntem pe aceeasi lungime de unda! 🙂

 10. cleo 42 Says:

  Multumesc, Author, raspunsul tau ma incanta de fiecare data prin surprindera esentei, daca vrei, in cel mai potrivit mod. Mesajul meu nu s-a vrut o minimalizare a importantei traditiilor sau a credintei, departe de mine. Ele reprezinta, incontestabil, flacara care aprinde fitilul candelei. Doar am remarcat frumusetea mesajului tau inchinat unicei sarbatori si nu m-am putut stapani sa nu invelesc timpul cu el…Am putea sa pastram candela aprinsa, asta vroiam sa spun…
  Ganduri bune tie, ganduri bune tuturor!

 11. Author Says:

  Cu placere!
  Stiu, stiu, am inteles ce ai spus si-ti multumesc din nou! Am simtit insa nevoia de a aprofunda un pic, pentru tine, pentru mine si poate pentru ceilati ce constituie respectabila ” audienta “.
  Ganduri bune tuturor!

 12. Mihaela Says:

  esti un mare pisicher! 😛

 13. Author Says:

  In fine, ai si tu dreptul la o parere!

 14. angela butica Says:

  “‘adevarat a inviat “‘desi nu fac parte din ‘”intreaga ortodoxie”‘ cum ai spus la inceputul articolului vezi ca mai sunt si alti romani care sunt neortodocsi dar pt. care Cristos a inviat!

 15. Author Says:

  Angela, iti multumesc ca mi-ai atras atentia asupra acestui aspect! Spre rusinea mea nu cunosc foarte bine celelalte forme de cult. Citisem pe vremuri ” Istoria religiilor ” a lui Eliade ( o carte colosala ), din care am ramas cu multe invataminte. Cu toate acestea…anii au trecut si iata, am multe lipsuri. Fiind un autodidact si un perfectionist, imi insusesc critica fata de omisiunea mea ( neintentionata ). Cand am scris ” intreaga ortodoxie “, am vrut sa fac distinctie intre catolicii, care sarbatorisera deja evenimentul si noi ceilalti, cei care sarbatoream invierea Domnului in acea zi.
  Bine ai venit si …iti multumim pentru comentariu!

Leave a Reply