Nu vreau sa vorbim astazi despre lefurile de mizerie pe care le au cadrele didactice din Romania si nici despre conditiile mizere in care invata multi dintre copiii nostri, in timp ce infractorii protejati politic fac averi fabuloase prin deturnarea banilor destinati invatamantului romanesc.

Vom vorbi astazi despre proiectul de lege privitor la invatamantul romanesc, elaborat ” savant ” de  Ministerului Muncii, proiect aflat in dezbatere publica.

In acest proiect de lege se vorbeste despre pedepse impotriva cadrelor didactice care isi umilesc elevii. Acestia ar  urma sa fie amendati cu sume intre 1000 si 2500 de lei, iar in cazurile mai grave isi vor pierde chiar locurile de munca. Practic dascalilor li se interzice orice masura punitiva impotriva elevilor, oricat de indisciplinati ar fi ei. Elevii nu vor mai da socoteala in niciun fel pentru faptele lor reprobatoare. Trasul de perciuni, de urechi, lovirea la palma cu rigla si alte pedepse de acest gen vor fi pedepsite de noua lege cu alungarea dascalului care a folosit astfel de metode educationale. Nici macar trimisul ” la colt ” al elevului indisciplinat nu mai este o metoda de disciplinare permisa de noua lege.

Eu as vrea sa va spun ca, foarte multe cadre didactice de calitate au renuntat singure la locul de munca din invatamantul romanesc din cauza agresiunilor elevilor. Ce pot face dascalii pentru a-si apara legal demnitatea si pentru a educa un copil indisciplinat? NIMIC. Chiar NIMIC! Sute de profesori sunt zilnic umiliti verbal si batjocoriti de elevii lor, nu mai zic de cazuri in care acestia sunt chiar agresati fizic. Pe cei mai multi dintre elevii de liceu nu-i mai intereseaza cartea, nu au nicio atractie, nu am niciun tel. Nu le place nici macar sportul, Ca urmare, orele de curs devin un chin pentru ei ( mai ales pentru acei elevi care nu au o baza de cunostinte dobandite in clasele gimnaziale) si in timp acestia ajung sa reactioneze violent la orice pretentie a profesorului, oricat ar fi ea de justificata. Obisnuiti din clasele 5-8 cu note mari primite deseori din burta, elevii de liceu ajung sa se tocmesca cu profesorii pentru note bune si devin amenintatori si violenti verbal sau chiar fizic, daca profesorul nu cedeaza pretentiilor lor.

Teoretic dascalii pot cere scaderea notei la purtare si chiar exmatricularea elevilor indisciplinati. Practic nu pot face nici macar acest lucru. Stim ca invatamantul de 10 ani este obligatoriu, prin urmare elevul indisciplinat exmatriculat va fi reprimit oricum in sistem, unde-si va teroriza la infinit dascalii si colegii dupa bunul sau plac.  Mai mult, in mai toate unitatile scolare directorii institutiilor de invatamant nu permit exmatricularea copiiilor problema, din cauza ca raman fara elevi in clase, iar acest lucru inseamna reducerea cadrelor didactice si micsorarea bugetului anual primit de la minister. Cu alte cuvinte, dascalii isi bat singuri cuie in cosciug atunci cand exmatriculeaza un elev. Tot din acest motiv cadrele didactice nu ii pot lasa pe elevi repetenti. Cat despre corigente, este bine stiut ca acestea se sustin la sfarsitul verii, in perioada de concedii, astfel incat dascalii ar fi nevoiti sa-si lase concediile pentru a veni sa sustina corigentele cu elevii lor. Mai nou, profesorii au si obligatia de a-i pregati pe corigenti in timpul lor liber si fara a fi platiti suplimentar. Pentru un salariu de mizerie de 800 de lei ( un profesor debutant are salariul de doar de 600 de lei ) nu sunt prea multi profesori dispusi sa-si faca meseria ca la carte, mai ales ca oricum vor fi nevoiti in final sa-i promoveze si pe elevii corigenti. Astfel si corigentele devin inutile!

Dascalii nu au voie sa le interzica elevilor indisciplinati sa mai intre la orele lor de curs. Nu au voie  nici macar sa-i dea afara din clasa! Pe laga faptul ca regulamentul le interzice sa faca acest lucru, dascalii raspund penal daca vreun elev pateste ceva rau in timpul cand ar fi trebuit sa fie supravegheat de ei.

De multe ori directiunea unitatilor de invatamant ii obliga pe profesori sa le motiveze cea mai mare parte din absente elevilor chiulangii, pentru ca toate aceste absente nu dau bine in raportul trimis catre inspectoratele teritoriale si la minister. Astfel de rapoarte atrag inspectii si sanctiuni, deci complicatii si batai de cap. La fel se intampla si in cazul in care cadrele didactice raporteaza note mici, ori rezultate de evaluare slabe ale elevilor. Notele mici sunt interpretate de inspectorate ca neporfesionalism din partea dascalilor, astfel ca fiecare cadru didactic isi supraevalueaza elevii.

Desi s-a renuntat la uniforma si la vechile manuale scolare, invatamantul romanesc este inca comunist pana in cele mai adanci structuri ale lui. Exact ca in vremea cand se raportau ” tovarasului ” recolte record si spice cat stalpul de telegraf, tot asa astazi ( si mai mult ca niciodata ), directiunile unitatilor de invatamant transmit date false inspectoratelor scolare, ascunzand dezastrul real! Asa ne putem explica si rezultatele dezastruoase de la primul examen de bacalaureat organizat pe bune in Romania.

Cea mai mare problema cu care se confrunta profesorii din ciclul gimnazial, este numarul urias de absente. La clasele a noua si a zecea elevii au sute de absente, care sunt motivate de profesori ilegal, asa cum am explicat mai sus. Teoretic la fiecare 10 absente ar trebui scazut un punct la nota de la purtare, iar la 60 de absente elevul ar trebui declarat repetent. Cu toate acestea, situatia se musamalizeaza si chiar si inspectorii scolari veniti pentru a verifica motivarea numarului urias de absente din unitatile de invatamant, se fac ca nu vad falsurile grosolane din scutirile medicale aduse de elevi.

Din aceste motive toate nulitatile, toti chiulangiii si toti golanii sunt tolerati si chiar tarati timp de cel putin 10 ani prin scoli, perioada in care trag in jos pe toti elevii claselor lor si-i exaspereaza pe profesorii care nu au cum sa reactioneze. Daca acesti dascali se plang directiunii, sunt tratati cu raceala si priviti ca potentiale pericole, ca elemente generatoare de stres si probleme. Multe cadre didactice prefera sa discute cu elevii lor la orele de curs despre moda, sex, filme si orice altceva le poate capta atentia tinerilor cursanti. Ei devin profesori ” cool ” in ochii acestora si primesc  in schimb mai multa atentie si liniste in clasa. In final, elevii primesc note mari si toata lumea este multumita. Salariul de mizerie al profesorului merge inainte, parintii sunt multumiti de uriasa capacitate a copiiilor lor care iau note mari. Elevul invata despre Irinel Columbeanu si despre orice altceva ce l-ar putea interesa, mai putin despre materia pe care ar fi trebuit sa i-o predea profesorii respectivi. Directiunea e multumita ca are liniste si aprecieri pozitive la adresa profesorilor si uite asa, se formeaza romanul viitorului, cel care va duce in spate pe pensionarii de maine.

Imaginati-va acum un golan, o nulitate de elev care se exhiba ca un maimutoi imbecil in fata colegilor si a profesorului sau. Desi deranjeaza ora, profesorul respectiv nu are nici macar dreptul de a tipa la el. Nu poate face nimic legal pentru a respecta dreptul la invatatura al celorlati elevi ai clasei, elevi poate dornici de a invata carte!  Sunt multi astfel de golani care fac circ la fiecare ora de curs, stiind ca nu li se va intampla nimic niciodata. Aceste mere stricate imbolnavesc toate merele din cos! Ei rapesc sansa copiiilor nostri de a invata, caci multi dintre parinti  nu-si pot permite sa plateasca meditatii suplimentare. Impotriva acestor golani rasfatati de parintii lor iresponsabili, trebuie luate masuri drastice, iar umilirea de care vorbeste Ministerul Muncii este o aberatie! Nu militez pentru bataie ( Doamne fereste!!! ), dar copiii trebuie sa stie ca nicio fapta rea nu ramane nepedepsita. Asa cum un infractor plateste ajungand in puscarie, tot asa si un copil care nu intelege de vorba buna si nu respecta regulile scolare, trebuie sa stie de mic ca va raspunde pentru faptele sale rele. Altfel minorului i se va da impresia ca poate sa faca orice fara nicio repercusiune, devenind in viitor candidatul ideal al puscariilor. Asta vreti, oameni buni?! Vreti niste copii indisciplinati, degenerati, analfabeti, fara respect, fara frica de lege fara frica de Dumnezeu? Spre asta ne indreptam!  Pedepsele usoare sunt bine venite isi au rolul lor educativ, caci asa cum invata sa mearga, tot asa copiii invata de mici ce inseamna rusinea si vor avea timp sa invete sa se fereasca de astfel de situatii neplacute, vor avea timp sa invete din greselile lor si din greselile altora. Este pacat sa invete acest lucru mai tarziu, cand cu o greseala mai mare isi vor fi ratat viata!

Cat despre umilire putem spune ca elevii ( copiii in general ) au parte de ea la tot pasul, chiar din partea celorlalti copii. Aceasta fie pentru ca au mici defecte fizice, fie pentru ca nu invata la fel de bine ca ceilalti, fie ca au aptitudini fizice mai putine ca ceilalti copii! Chiar o nota mica poate fi o umilire pentru un copil. Atunci ce facem, le dam note mari tuturor elevilor? Este aberant! In acest caz ( si nu numai in acest caz ), ” umilirea”  are rol stimulator! Copilul va dori sa invete mai bine pentru a fi felicitat si pentru a nu mai rade nimeni de el.  Toate pedepsele usoare au un rol educativ si formeaza caracterele tinerilor elevi, fapt pe care cretinii de la ministerul de resort nu-l inteleg, asa cum nici parintii copiiilor problema nu il inteleg. Mai tarziu, acesti parinti subiectivi si obtuzi isi vor plange in pumni, pentru ca au pierdut deja orice autoritate si orice control asupra progeniturilor lor.

Ii sfidez pe psihologii de azi care incurajeaza astfel de legi aberante! Consider ca sunt niste profesionisti ratati si niste parinti ratati!  Acei cativa dintre voi care cunoasteti familia vreunui psiholog imi veti da dreptate, caci vedeti bine ca au mai multe probleme in familie decat sunt in familiile voastre. Ei si-au folosit familiile pe post de cobai si cei mai multi au dat gres, iar acum incep sa faca experiente si cu familiile noastre, in incercarea disperata de a-si dovedi lor insile ca nu au gresit cu propriile familii. Eu nu pot sa accept asa ceva!

Aceasta lege trebuie sa stimuleze, sa atraga si sa protejeze cadrele didactice de valoare, nu sa le alunge din sistem. Copiii sunt deja destul de bine protejati, in timp ce invatamantul insusi e neglijat si chiar distrus cu buna stiinta, fiind caracterizat de indisciplina, indiferenta, minciuna, fals si ipocrizie.

Situatia este de-a dreptul dramatica, iar aprobarea acestui proiect de lege in forma actuala nu va face decat sa perpetueze si chiar sa adanceasca haosul din invatamanul romanesc!

Author

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “ALARMA! Se pregateste o noua lege in invatamantul romanesc”

 1. Monique Says:

  Am ramas fara cuvinte!
  Indisciplina este prezenta atat in scolile “bune” cat si in scolile “slabe”. In scolile “bune” elevii nu pot fi sanctionazti asa cum se poate, prin scaderea notei la purtare sau eliminare/exmatriulare pentru ca intervin parintii pe la directori, pe la alti profesorii…motivand ca odraslele lor nu sunt asa de regula, ca probabil profesorul sau altcineva este de vina sau ca este imposibil sa aiba nota scazuta la purtare ptr ca le va fi afectat viitorul (?).
  In scolile mai “slabe” unde sunt evidente cazurile de indisciplina si unde se pot face eliminari/exmatriculari incepand cu clasa a 11 -a , acest lucru nu se intampla ptr ca poate fi afectat nr de elevi (redus) sau imaginea scolii.
  Legea este proasa ca multe alte legi din tara asta, facut de persoane care nu au niciun contact cu realitatea din scoli!
  Proiectele de lege ar trebui dezbatute in fiecare scoala din tara asta.
  Multe sunt problemele invatamantului romanesc, legea aceasta pare a fi cireasa de pe tort, ca sa nu spun de pe altceva… Oare mai au profesorii puterea sa reziste umulintei la care sunt supusi?
  Cineva le incearca limitele. Cine si de ce?

 2. Author Says:

  Bun venit Monique! Multumim pentru comentariu! Inteleg ca lucrezi in sistem si prin urmare te rugam sa ne expui punctele tale de vedere si in legatura cu alte probleme existente in invatamantul romanesc.
  N-as vrea sa par paranoic, dar parerea mea este ca se doreste distrugerea invatamantului romanesc, pentru ca cu cat sunt mai neinstruite masele, cu atat acestea devin mai usor de manevrat si mai dependente de o capetenie “luminata” calauzitoare.

 3. aly Says:

  Grozav serviciu aduce invatamantului o astfel de lege!
  Elevii deja au prins si mai mult curaj de cand au vazut la televizor ca se dau amenzi profesorilor si se straduiesc din rasputeri sa-i enerveze.
  Oare de ce nu se iau in calcul si celelalte aspecte care ar trebui sa duca la sanctionarea parintilor si a elevilor care asa cum ati aratat si dvs. fac circ si priveaza pe ceilalti elevi de un drept fundamental?
  Prea se pune in carca profesorului tot ce e rau in invatamant. La drepturile lui nu se gandeste nimeni. Ce performante sa obtii cu niste elevi pe care nu-i intereseaza scoala, oricat de mult te-ai stradui sa-i faci sa inteleaga ca aici e locul unde se pregatesc pentru viitor? Parintii au pretentia sa faci tu ceea ce ei nu au fost in stare sa faca si iti cer socoteala. Toti iti cer justificari si te invinovatesc pe tine ca nu are cei 7 ani de acasa, ca lipseste de la ore, ca refuza sa fie evaluat, ca te jigneste, ca isi agreseaza colegii, ca nu ia alocatie, ca fumeaza, ca isi exprima in gura mare obsesiile sexuale, ca cere taxa de protectie, ca distruge bunurile scolii,….etc. etc. . Toate sunt din vina profesorilor. Probabil ca daca n-ar fi ei in scoala toate ar fi bune si frumoase.
  La faptul ca dascalul scoate bani din buzunar pentru toate materialele de care are nevoie la clasa, ca munceste ca un rob la sutele de documente inutile care-i sunt cerute, ca isi pierde sanatatea din cauza stresului la care este supus zilnic nu se gandesc cei ce dau asemenea legi aberante.
  Daca sunt dascali care umilesc, lovesc sa fie sanctionati, dar sa nu se generalizeze, dandu-se impresia ca toti profesorii fac la fel.
  Si elevii trebuie sa raspunda pentru faptele lor reprobabile. Parintii de asemenea. Pentru ca sunt si parinti care atunci cand le aduci la cunostinta abaterile savarsite de copiii lor nu se jeneaza sa te jignesca si sa te considere de rea credinta, refuzand orice colaborare.
  Cred ca ar trebui sa fie cumva aduse la cunostinta toate aceste aspecte celor care se grabesc sa judece unilateral lucrurile, pentru a evita un dezastru.

 4. Author Says:

  Bun venit Aly! Multumim pentru comentariu!
  Era de asteptat ca elevii sa inceapa sa faca sicane profesorilor, auzind ca nu mai dau socoteala cu nimic pentru faptele lor.
  Parintii pot fi sanctionati potrivit legii pentru faptele progeniturilor lor rasfatate, dar practic nimeni nu-i trage la raspundere. Oricum nici cu asta nu sunt de acord, caci nu-i mereu vina parintelui pentru faptul ca a crescut un sarpe la san. Si nu uita ca si parintele are mainile legate, ca si profesorul. Dintr-o protectie exagerata pentru copii s-a ajuns astazi la dictatura minorului, care face ce vrea, tipa, urla si nu de putine ori isi loveste parintele care nu-i satisface capriciile. Se va alege praful de generatiile viitoare. Vor fi cu totii niste sociopati violenti, analfabeti si fara maniere.
  Cat despre parintii care refuza violent colaborarea cu profesorul, nu am nicio solutie. In mod normal profesorul ar trebui sa-si vada de treaba si sa urmeze regulamentul, adica sa-l lase pe elevul respectiv repetent ( daca nu stie carte ) sau sa-l exmatriculeze pentru indisciplina. Am vazut insa in articol ca nu se poate aplica aceasta metoda. Prin urmare ai mainile legate, draga Aly si te compatimesc! Daca as reprezenta sindicatul in invatamant as organiza o greva generala pana la recunoasterea dreptului la decenta al cadrului didactic. Aceasta ar insemna salariu decent, conditii decente de munca si o legislatie care sa protejeze cadrul didactic de abuzurile elevului si ale parintilor lui! Sunt uimit de indiferenta cu care societatea civila a primit acest proiect de lege! Romanul a ajuns o simpla leguma, fara nicio reactie, fara nicio parere! E trist si nu ne ramane decat sa ne luptam singuri impotriva unui sistem incompetent si ticalosit!

Leave a Reply