Am intrat ieri pe site-ul www.tarom.ro pentru a vedea promotiile companiei nationale de transport aerian Tarom. Ma gandeam ca pe praful acesta mai lasa si ei coada jos si poate prind o destinatie interesanta la preturi prietenesti pentru buzunarul meu extrem de mic. Am accesat pe site-ul lor optiunea “SuperSpecials” si intuitia mi-a fost rasplatita de o oferta pentru Riga, scrisa cu litere de-o schioapa: “Nou! TAROM “Traveler”, Bucureşti – Riga – Bucureşti de la 199 EUR, pentru 2 persoane!”
http://www.tarom.ro/zboruri-si-rezervari/superspecials/profita-de-oferta-tarom-traveler-pentru-riga.html
Bucuros si plin de speranta, eram gata-gata sa completez formularele de achizitie a biletelor on line, cand…ce sa vezi?! Cu litere mici, mai jos, in oferta scria ca oferta este valabila pentru persoane cu limita de varsta de pana in 36 de ani! Sotia mea s-ar incadra, dar eu nu, asa ca am renuntat.
As vrea insa sa stiu, ce rationament imbecil a stat la stabilirea varstei limita pentru aceasta promotie?! Daca limita ar fi fost de 60 de ani as fi inteles ca vor sa-i incurajeze pe pensionari sa calatoreasca cu Tarom. Daca ar fi fost o limita de 25 de ani, iarasi as fi inteles ca doresc sa-i incurajeze pe elevi si pe studenti sa calatoreasca cu Tarom. Dar o limita la 36 de ani ce rationament poate avea? Oare directoarea de marketing, Gabriela Bordea este frustrata de vreun sut in fund pe care l-a primit de la o talpa ce poarta pantofi numarul 36? Considera oare ca numarul 36 este un numar care-i poarta ghinion? S-a certat cu vreun vanzator de la magazinul No 36? Care sa fie explicatia acestei cifre mistrerioase aruncate aiurea in aceasta oferta? De ce nu 39, sau de ce nu 42, sau de ce nu limiteaza la celebra cifra 69, caz in care am intelege o anumita obsesie.
Mare cretinism si la Tarom, dupa cum vedeti! Data viitoare s-ar putea sa gasim o oferta valabila doar pentru persoanele cu o dimensiune peniana mai mica decat media, ori invers, celor peste medie, in functie de preferintele “de marketing” ale doamnei Bordea!
Iata ce inseamna o companie de stat. Desi se zbat in criza, cu pierderi de sute de milioane de dolari in ultimii ani, ei isi permit sa tina sefa in serviciul de marketing si vanzari pe doamna Bordea, care mie mi se pare ca nu are nicio legatura cu conceptul de markerting. Cine stie ce stabulet o tine in functie, la fel ca pe multi alti angajati de la Tarom tinuti in paine doar pentru ca “cineva de sus” ii impune! Astfel, in timp ce compania Tarom se joaca de a marketingul, pierderile sunt suportate si in acest caz de contribuabilul roman, ingenunchiat, infometat si sufocat de taxe si impozite menite sa acopere pierderile ce decurg ca urmare a incompetentei conducerilor companiilor de stat (si a politicienilor).
Concret, in acest caz compania Tarom a pierdut prosteste cel putin doi clienti si faptul ca nu le pasa, demonstreaza iarasi incompetenta crasa despre care vorbeam. Spun ca nu le pasa pentru ca le-am trimis un e-mail in care le spuneam punctul meu de vedere pe aceasta tema, dar sa nu credeti ca s-a invrednicit cineva sa imi raspunda! Cei care candva ar fi facut-o, au fost dati afara, sau au plecat in companii serioase, iar la Tarom a ramas doar pleava!
Halal sa va fie!
Autor

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Marketing a la Tarom!”

 1. o Says:

  Sunt multi imcompetenti la Tarom, in frunte cu Ruxandra Brutaru. E o adevarata mafie, pe care d-na Boagiu o tine in brate.
  Nu s-a publicat nimic in legatura cu zborul de la Shanghai, unde pilotul, datorita incompetentei a fost la un pas de catastrofa. Dar totul e tinut sub tacere. Degeaba Ambasada Chinei a dat un comunicat de presa, in care a aratat ca nu agentii de handling au fost vinovati, pentru ca nu l-a luat nimeni in seama.

 2. Author Says:

  Bun venit O! Multumim pentru comentariul tau!
  Da, asa este sunt foarte multi angajati incompetenti la Tarom, in toate structurile. Fiind o companie de stat, unde pierderile sunt suportate de toti romanii, nu intereseaza pe nimeni profitabilitatea si profesionalismul angajatilor. Compania Tarom va exista indiferent de rezultate, caci pe langa faptul ca a ocupa o functie in cadrul companiei Tarom reprezinta o favoare politica, aceasta companie reprezinta si o modalitate ingenioasa de deturnare a banilor publici, Singurul lucru care conteaza este ca avioanele sa ajunga cu bine la destinatie. Pentru aceast deziderat este obligatoriu ca cel putin un pilot, din echipajul fiecarui avion, sa fie un bun profesionist. Se pare ca ceilalti pot fi mai putin buni, asa ca sunt angajati pe alte criterii decat cele specifice profesiei. In unele cazuri, cand acesti piloti mai putini buni pe care tu i-ai numit incompetenti, ajung singuri la mansa avionului din diverse motive, aeronavele devin adevarate pericole publice! Incidentele nu sunt putine, dar sunt foarte bine ascunse! Pana acum, Slava Domnului, niciun avion nu a mai cazut dupa tragedia de la Balotesti. Speram cu totii, ca la mansa aeronavelor Tarom sa fie mereu un pilot competent!

 3. ghiaur Says:

  Pt.ca tot ai pomenit de tragedia de la Balotesti ,stii ca au disparut ffff multe documente din dosar si acum procurorii si expertii sunt pusi sa le reconstituie !!!??? Gura tirgului zice ca in avion s-ar fi aflat si spionul român din Mediterana care a tras cu urechea la discuţia Bush- Gorby.

 4. Author Says:

  Da, stiu povestea cu disparitia INTREGULUI DOSAR! A fost si un reportaj TV la un moment dat, dar le-au bagat repede pumnul in gura! De spionul din Mediterana nu am auzit. Ciudat, am multe urechi in agorele polisului! Dealtfel, ce putea afla mai mult decat ceea ce eu am scris aici deja, de-a lungul celor 10 luni de activitate publicistica? 🙂

Leave a Reply