Dragi cetateni ai polisului, dragi cititori, politicienii nostri doresc protejarea victimelor atacurilor de violenta domestica din Romania. Si nu putine persoane sunt in Romania victimele violentei domestice, si ma refer aici in special la violenta fizica. Daca ne-am referi si la violenta verbala, am constata ca neamul romanesc este un neam extrem de violent in procent de 98 %, in timp ce, daca ne referim strict la violenta fizica domestica, procentul  ajunge “doar” la 10% . De mentionat ar fi ca in aceste 10 procente sunt cuprinse doar femeile care s-au plans ca au fost agresate fizic.

Asa stand lucrurile, politicienii doresc luarea unor masuri drastice impotriva persoanelor dovedite a fi vinovate de violenta domestica ( violenta impotriva sotului, a sotiei, sau a copiiilor, dar noi am introduce in aceeasi categorie si violenta copiiilor asupra parintilor ).

Prin urmare, exista in lucru chiar doua proiecte de lege pe acesta tema, iar pedepsele pentru aceste infractiuni ar putea fi inchisoarea, ordine de restrictie privind apropierea de persoana vatamata si chiar incredintarea locuintei de domiciliu a infractorului exclusiv victimei sale si eventualilor copii ai acesteia, pentru o perioada de timp determinata, chiar daca locuinta s-ar afla in proprietatea exclusiva a infractorului. Procesele de violenta in familie ar urma sa fie judecate de urgenta in maximum 24 de ore de la primirea cererii de judecare.

Aceasta idee nu este originala, caci in Uniunea Europeana a anului de gratie 2010, exista o serie de state a caror legislatie prevede astfel de pedepse dure impotriva violentei domestice. Legea ar fi foarte bine venita in contextul actual din Romania, dar ar fi cu siguranta inaplicabila si neconstitutionala, asa cum este neconstitutionala si pentru alte multe state europene care nu au putut adopta legi similare. Chiar si in tarile in care exista o astfel de lege, sunt vii polemici juridice si morale asupra efectelor produse de aplicarea ei.

Nu vrem sa vindem pielea ursului din padure, caci inca nu stim cum va arata in final aceasta lege, dar consideram ca este mai bine sa evidentiem acum anumite aspecte legate de eventuala aparitie a acestei legi in Romania. Speram totodata ca legiuitorul roman va tine cont de ele si va face o lege buna, in masura in care aceasta lege poate aparea la noi. Noi credem insa ca sistemul nostru juridic si Constitutia nu pot sustine o astfel de lege.

In primul rand noi credem ca ar fi utila si desfacerea de urgenta a casatoriei, in cazul dovedit de violenta domestica, daca victima doreste acest lucru, urmand ca ulterior sa se faca si partajarea bunurilor comune ale celor doi soti.

In al doilea rand, nu credem ca justitia romana poate judeca obiectiv in regim de urgenta astfel de procese, caci nu trebuie uitat ca legea ii acorda oricarui invinuit prezumtia de nevinovatie, iar acuzatul are dreptul de a solicita un aparator platit, sau din oficiu, ceea ce necesita timp. Apoi, tot legea noastra spune ca un debil psihic nu raspunde penal pentru faptele sale, ceea ce inseamna ca orice avocat poate cere o expertiza psihiatrica pentru clientul sau invinuit de violenta domestica. O astfel de expertiza nu se poate face in 24 de ore, deci procesul nu se poate judeca intr-un timp atat de scurt.

Nu trebuie omisa nici incapacitatea justitiei de a tine pasul cu solutionarea in timp rezonabil a proceselor aflate pe rol.

Un alt aspect deosebit de sensibil este fara indoiala intentia de a comuta dreptul de proprietate a unui imobil, de la proprietar (infractorul dovedit) la victima sa, chiar si pe o durata determinata. In opinia noastra, statul roman trebuie sa garanteze dreptul de proprietate si nu are dreptul sa dispuna dupa bunul sau plac de bunurile dobandite legal de un cetatean pe teritoriul tarii. Altfel, ar trebui sa recunoastem ca domnul Iliescu a avut dreptate cand a afirmat ca dreptul de proprietate e un moft! Ori daca domnul Iliescu a avut dreptate, trebuie sa ne hotaram catre ce societate dorim sa ne indreptam, cea capitalista, garanta a proprietatii, ori cea comunista, unde bunurile apartin in egala masura intregului popor harnic si muncitor.

Un principiu de drept spune ca pedepsele trebuie sa fie asemanatoare pentru faptele infractionale de o gravitate asemanatoare. Prin urmare, oare de ce e mai putin grav sa bati un alt copil, sau o alta persoana straina decat pe copilul tau sau pe partenerul tau de viata? Doar pentru faptul ca reprezinta un stres permanent? Doar pentru faptul ca se poate afla mai greu, infractorul aflandu-se la adapostul propriei case? Este discutabil! Nimeni nu obliga victima sa suporte violenta domestica! In opinia noastra pedepsele trebuie sa fie armonizate cu celelalte infractiuni asemanatoare prevazute de Codul Penal.

Noi credem ca statul roman ar trebui sa aiba capacitatea de a asigura atat consiliere gratuita  victimelor violentei domestice, cat si oferirea unui adapost pe o perioada indelungata. Aceasta din mai multe motive:

 1. Este posibil ca infractorul sa nu-i poata plati consilere victimei sale, asa cum prevede proiectul de lege, pentru simplu fapt ca nu are de unde. In acest caz victima ar putea ramane neconsiliata, ceea ce trebuie evitat!
 2. In cazul in care victima ar ramane in casa infractorului dovedit de violenta domestica, este posibil ca aceasta sa nu aiba posibilitatea de a achita facturile pentru intretinere, ceea ce ar putea duce la o executare silita a proprietarului, desi nu el a facut acele datorii. Ba chiar victima ar putea acumula datorii intentionat, cu scopul de a se razbuna pe proprietar si de a-l face sa piarda locuinta. Chiar daca nu s-ar ajunge pana acolo, victima fara posibilitati financiare va ramane fara utilitati precum apa, gaze, lumina, telefon, tv etc, ceea ce ar face imposibila locuirea in acel imobil.
 3. Trebuie avut in vedere ca infractorul dovedit de violenta domestica ar putea deveni el insusi o victima, caci ar fi posibil ca acesta sa-si piarda si serviciul ( ordinul de interdictie l-ar putea face sa-si piarda serviciul ) si casa, stare de fapt care nu numai ca l-ar putea impiedica sa-si plateasca obligatiile financiare catre eventualii copii ( pensie alimentara ), dar l-ar putea aduce intr-o situatie disperata, echivalenta cu tortura, sau chiar cu o condamnare la moarte.
 4. Existenta unei astfel de legi, ca cea aflata acum la stadiul de proiecte, poate genera multe abuzuri, atat din partea autoritatilor, cat si din partea celor care din interes material pot simula cu destula usurinta un atac de violenta domestica, scapand astfel rapid si convenabil de un partener sau parinte incomod.
 5. Familia este considerata celula de baza a societatii, factorul principal de progres al societatii umane. O astfel de legislatie ar putea face ca numarul casatoriilor sa scada dramatic, fiind afectat si sporul natural, care asigura viitorul unei natiuni. Oare aceasta sa fie cea mai buna solutie pentru eradicarea violentei domestice? Noi credem ca nu!
 6. Ne indoim de capacitatea justitiei si a politiei de a infrana resentimentele infractorilor dovediti de violenta domestica impotriva victimelor lor, resentimente izvorate ca urmare a aplicarii  acestei legi viitotoare. In opinia noastra victimele vor ramane o tinta facila pentru calaii lor, iar acesti calai vor fi mai inversunati ca niciodata si dornici de razbunare.

Ne veti intreba poate de ce alte tari au adoptat aceste legi. Parerea noastra este ca aceste legi sunt abuzive peste tot in Europa si chiar neconstitutionale, dar condamnarile de acest fel sunt foarte rare si deci putin discutate. Natiunile civilizate care au adoptat aceste legi se confrunta rar cu astfel de cazuri, iar opinia publica oripilata in fata actelor de violenta, nu s-a grabit sa analizeze la rece astfel de legi. In plus, situatia materiala a occidentalilor este mai buna ca a romanului, ei fiind mai putini stresati, protectia lor sociala existand si fiind puternica, deci o parte dintre situatiile expuse de noi mai sus sunt putin probabile intr-un stat vest-european.

Realitatea romaneasca este cu totul alta. Agresiunea fizica si verbala vine in special din partea barbatilor, victimele fiind de cele mai multe ori femeile. Foarte rar femeile sunt cele care  pot fi acuzate de violenta.

Violenta apare pentru ca educatia este inexistenta, iar frica de Dumnezeu si de lege au disparut. Si respectul pentru om a disparut, fie el parinte, partener de viata, sau prieten. In plus, exist un stres permanent provenit din cauza lipsurilor materiale, ori din cauza frustrarilor acumulate in plan social.

Paradoxal este ca inca sunt multe femei in Romaniade azi, care considera ca e normal sa fie batute de partenerul de viata, caci bataia administrata este, in opinia lor, o dovada de dragoste. Apoi, multi romani gandesc ca nu trebuie sa intervina atunci cand apar certuri si batai in familie, gasind ca e normal ca barbatul  –  capul familiei – sa fie autoritar, iar aceasta autoritate trebuie impusa prin orice metoda! Altii nu intervin pentru ca…”cine stie ce a facut si aia?!” Fapta “aleia” justifica in ochii lor violenta, bataia, caci doar stim cu totii ca bataia e rupta din rai, nu-i asa?! Chiar si cei care realizeaza ca ar trebui sa intervina intr-un scandal nu o fac din lasitate.

In Romania in general si in mediul rural in special, o femeie singura nu are nicio sansa de supravietuire, astfel ca este silita sa accepte abuzurile sotului, iar mai grav este ca educatia femeii ii spune ca trebuie sa fie total supusa barbatului.

Prin urmare, consideram ca trebuie insistat asupra educarii populatiei, caci trebuie modificata mentalitatea romanului, in ceea ce priveste rolul femeii in societate si in ceea ce priveste moralitatea  in general. Trebuie insistat pe combaterea alcoolismului si traficului de droguri, pe combaterea stresului, acestea fiind principalele cauze ale violentei domestice. Posturile de radio si tv de stat pot si au datoria de a  contribui la educarea populatiei.

Solicitam instituirea unei contributii banesti obligatorii din salariul fiecarui angajat pentru crearea unui fond de ajutorare a victimelor violentei domestice, iar din acest fond se vor putea consilia victimele si vor  putea fi cumparate locuinte unde sa poata fi adapostite la nevoie victimele violentei domestice. Sume fabuloase pentru acest fond ar putea fi obtinute si prin repartizarea unui mic procent din TVA.

Totodata socotim benefica inasprirea pedepselor privative de libertate pentru orice forma de violenta! Socotim ca imblanzirea acestor pedepse este o directie total opusa scopului scontat, educational.

Solicitam clerului eliminarea canoanelor bisericesti in care femeia este injosita, umilita si solicitam ca biserica sa pledeze in toate parohiile pentru importanta rolului femeii in societate si socotirea femeii ca egala a barbatului. Deasemenea biserica trebuie sa insiste asupra moralitatii enoriasilor, invatandu-i sa disocieze binele de rau si sa aleaga mereu calea cea dreapta!

In opinia noastra numai asa putem schimba ceva in bine!

Noi ne-am spus parerea, dar mai mult nu putem face deocamdata. Speram sa fim cititi si urmati intr-u pildele noastre, pentru binele natiei romane!

Author si Filuzior Dunderei

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

15 Responses to “Proiect de lege privind violenta domestica”

 1. ghiaur Says:

  Cât sa fie proţentul de solidaritate ,mon cher?Care sunt canoanele ce injosesc pacatoasele dive ,si de ce nu le incluzi (pe dânsele bre-muierile) alaturi de alcool si droguri ,in categoria factorilor de stres mortal pt.nemernicul tiran masculin.Ai idee cum se poate opri o moara stricata care debiteaza 5698 cuvinte pe min. pe un ton ce face sa explodeze paharele de cristal?Violenţa conjugala urmata de…exercitarea drepturilor conjugale.Nu le mai plinge atâta de mila,unele nu pricep decât cu forţa si chiar o cauta.Cum balanţa echilibrului ân soc. este mereu ânclinata, prefer organizarea lupilor decit a hienelor.interesanta anagrama din final.

 2. Author Says:

  :)) Icepem sa ne obisnuim cu umorul tau, dar tot am vrea sa precizezi carei religii te inchini! Se poate?
  Procentul nu ti-l putem spune, caci inainte de toate ar trebui sa vedem exact ce se face in realitate cu banii tarii si mai ales cati se strang. Numai dupa aceea am putea da o cifra exacta, sau am putea gasi o solutie mai buna.

 3. cristina Says:

  Pt.ghiaur in special:vrei sa facem schimb de locuri cind arunca al meu cu ulei ars in mine,sau cind ma stringe de git,sau cind vine cu lantul de la ciine sa ma stringa de git si politia da din umeri si doctorii dau din umeri si politicienii se imbuiba linistiti ,intr-o tara in care nimeni nu face nimic pt.nimeni si toti stau si se uita si asteapta ca cei care au putere in mina sa faca ceva cu ea ,nu doar pe ea si pe ei si sa miroasa totul a rahat in tara asta nenorocita!

 4. Author Says:

  Bun venit Cristina, desi comentariul tau m-a impresionat foarte puternic! Nu stiu cum suporti astfel de chinuri, nu stiu de ce nu ai puterea sa te rupi din viata asta de cosmar, parasindu-l?! Esti o victima si ai nevoie de ajutor. Statul nu-ti ofera protectie si nici nu o va putea face prea curand, din pacate. Trebuie sa te bazezi doar pe tine insati, si pe legile deja existente in aceasta tara. Iti trebuie curaj si poate indrumare ( asistenta ). Daca vrei, putem sa vorbim mai mult despre problema ta, in sensul ca putem cauta impreuna solutii legale pentru a scapa din acest calvar. Iti vad adresa de e-mail si-ti pot scrie, doar sa-mi dai acceptul. Trebuie insa sa faci ceva, caci pe langa traumele fizice si psihice pe care le suferi, s-ar putea ca odata …un plus de violenta sa-ti fie fatal! Doamne fereste!
  Cat despre Ghiaur, te asigur ca glumeste! Are un umor cam negru, ce-i drept, dar dincolo de masca lui, am putut deseori sa vedem ca este un om educat si sensibil si cu siguranta nu poate fi de acord cu violenta domestica!
  Astept vesti de la tine pentru a lua legatura, daca vrei. Of, tare trist este comentariul tau! M-a bulversat!

 5. marian Says:

  nu inteleg cum este posibil asa ceva, cum de exista asemenea oameni . este scandalos, revoltator . ar trebui infintata o asociatie de protectie impotriva violentelor domestice . nu pot decat sa iti urez mult curaj Cristina, trebuie sa existe o posibilitate de a scapa de acest calvar . denunta, sa nu te lasi!!!

 6. Kprice Says:

  “Solicitam instituirea unei contributii banesti obligatorii din salariul fiecarui angajat pentru crearea unui fond de ajutorare a victimelor violentei domestice…” – Nu prea sunt de acord. Salariile sunt oricum mult prea mici. Însă fondul de ajutorare ar putea fi strâns din impozitul anual de 2%, pe care ai posibilitatea să laşi să ţi-l ia statul şi să-l direcţioneze spre proiectele sale imaginare, sau îl poţi direcţiona personal, ca angajat, spre diferite ONG-uri, cum ar putea fi şi cel care se ocupă de violenţa domestică.
  Referitor la cazul Cristinei, nu pot spune decât că el e violent din slăbiciune şi laşitate deghizate în forţă fizică, iar ea îndură din aceleaşi considerente, slăbiciune şi laşitate, însă deghizate în victimizare. Aşa cum zicea Darwin, există selecţia naturală. Desigur, registrul se schimbă în cazul violenţei îndreptate împotriva copiilor, bătrânilor, persoanelor incapabile să se apere fizic sau animalelor, însă când eşti tânăr, ai două mâini, două picioare, acces la internet, deci surse de informare, şi totuşi te complaci într-o astfel de situaţie… nu ştiu, probabil că şi meriţi ce ţi se întâmplă. E uşor să dai vina pe lipsa alternativei, a sprijinului social, pe Dumnezeu, pe soartă sau ce vrei tu, pentru că cel mai simplu e să dai vina pe cineva. Pe altcineva. Dar de ce ar face altcineva ceva înaintea ta? Ştiu că poate părea dur ceea ce zic, dar prea ne-am învăţat cu toţii să stăm şi să aşteptăm ajutor, sfaturi, para mălăiaţă, indiferent de context. Ce-ar fi dacă ne-am şi mobiliza un pic să mişcăm personal ceva? Până vine altu’ să te ajute, ajută-te singură, Cristina dragă. Sau nu. Cum vrei.

 7. Author Says:

  Da, poate n-am fost foarte clar, insa cu certitudine nu ma refeream la un nou bir, ci la o cota parte din ce se ia deja din salariul fiecarui angajat. De aceea am si dat un exemplu acela cu tva-ul. O parte din el s-ar putea duce in acest scop. Solutii ar fi multe, mai ales ca, asa cum spui, astazi o parte din impozit se poate vira legal catre alte destinatii, precum cele medicale.
  Cert este ca trebuie bani si pentru astfel de programe. Legile nu pot fi eficiente in lipsa unui suport social si material.
  Cred ca ai fost cam dura cu Cristina. Nu stiu concret ce se intampla acolo, dar stiu ca oamenii nu sunt toti la fel. Unii oameni cedeaza psihic in fata stresului si pur si simplu raman paralizati. Nu sunt in stare nici sa reactioneze si chiar nu mai pot judeca, ca in cazul atacurilor de panica. O sa-ti dau un scurt exemplu de astfel de caz: soferita in centrul capitalei, in intersectie, rush hour, i se opreste motorul masinii cand trebuia sa se puna in miscare. Incep claxoane violente si injuraturi ale celorlalti conducatori auto grabiti, nervosi si needucati. Panicata, femeia nu a mai fost in stare sa plece din intersectie. Si-a pus capul pe volan si a inceput sa planga in hohote. Dupa mult timp a ajuns un politist la locul incidentului si a ajutat femeia sa-si revina si sa plece.
  Chiar in regnul animal stim cu totii ca strutul cedeaza repede in fata primejdiei, bagandu-si capul in pamant. La fel, capra, de spaima ramane pur si simplu paralizata, devenind victima ideala a pradatorului.
  Nu vreau sa o scuz pe Cristina, caci sunt de parerea ta, n-ar fi trebuit sa permita sa se ajunga aici. Ar fi trebuit sa reactioneze hotarat de la prima palma! Spun doar ca uneori lucrurile sunt al dracului de complicate si oamenii foarte slabi si nu e vina lor ca sunt asa slabi. Ei nu pot gandi hotarat, ca un om puternic si nici nu sunt in stare sa se protejeze singuri. Legislatia face ca atat cei puternici cat si cei slabi sa se poata simti in siguranta in societate in egala masura. Dar…Dumnezeu iti da, insa nu-ti baga si-n sacosa. Legislatie exista, asa proasta cum este. Sotul ei este un infractor, insa ea este cea care trebuie sa-l denunte prima, victima fiind! Politistii care au ridicat din umeri trebuiau reclamati, iar Cristina trebuia sa mearga mai departe cu plangere penala impotriva sotului agresor. Plangerea penala trebuia facuta direct la procurorul de serviciu de la Parchetul de care apartine ( pare a fi din Bucuresti ) si garantez ca acesta nu ar mai fi ridicat din umeri! Era bine sa mearga si la IML pentru a obtine un certificat medico-legal. Este posibil sa nu stie ce trebuia facut si de aceea am dorit sa discut cu ea. Nu putem sti exact motivele care o determina sa suporte acest calvar. De exemplu, poate are un copil cu handicap si nu are unde sa plece cu el, neavand nici serviciu, nici prieteni, nici rude etc. Scenarii asemanatoare pot fi multe si in unele cazuri chiar nu poti face fata situatiei de unul singur. Pentru oameni ca ea exista institutii de stat care acorda asistenta juridica si adapost. Trebuie doar sa ajunga la ele si teoretic nu este deloc greu!

 8. elena Says:

  Draga domnule autor,
  Eu nu inteleg de ce aplicarea unei asemenea legi ar fi inaplicabila cand in alte state se practica?? Ceea cu ce ar trebui sa fie inceput e schimbarea de mentalitate comunista in care se traieste. Ce stii tu ce e violenta domestica din moment ce esti barbat care apara constructia sociala a paternalismului?? Traiesc in Suedia de 7 ani iar legile aici se aplica si da persoana maltratata dupa o adapostire intr-un loc secret si ferita de riscurile publice colaboreaza cu toate organele pentru ajutorarea ei de la politie, asistenta sociala in privinta venitului, a locuitelor, consiliere, educare. Sunt cazuri care ajung in tribunal de la o palma. Iar problema cu locuinta este data persoanei care are nevoie cel mai mult de ea adica daca mama a plecat cu copilul minor dispune de a se intoarce in locuinta anterioara. Da, intr-adevar avem un sistem social dezvoltat care ne ia 30% impozit din salarii pt astfel de tratamente, pt copii, batrani si bolnavi dar totul este organizat. Pana si pensia alimentara se practica prin intermediul statului care face intermedierea ceea ce exclude certurile de rigoare, ei descurcandu-se cu raii neplatnici.
  Sunt studenta la asistenta sociala si o feminista inversunata iar tot ce se intampla in ro si mentalitatea de acolo ma repugna. Defapt o schimbare se face de la nivel inalt si nu de la individul victimizat. Ce te astepti la o victima cand politicienii stau si dau legi de aiurea? Cate centre sunt pentru adapostirea acestor femei care fara voia lor suporta asemenea tratamente? Ce face o anumita persoana needucata dintr-un catun de la tara care nu dispune de mijloace? Accepta toate astea ca vezi doamne bataia e rupta din rai si o merita. Dar de emanciparea femeilor,consolidarea lor si educarea lor ati auzit?? Totul porneste de la educatia si pregatirea victimilor, atata timp cat este sigura pe o anumita educatie si un loc de munca nu vad de ce nu ar reusi sa se dezlege de calvarul pe care il traieste. Si atunci ce se face in sensul asta?? Care e sprijinul lor?? Dar mai ales al copiilor care trebuie sa asiste la asemenea tratamente? Ei nu se simt bine in orice caz si tot tumultul asta aduc la repercursiuni mai tarziu in viata personala de cuplu. Daca tot familia e baza societatii de ce nu se gandeste pe termen lung si care sunt consecintele in legatura cu asta si nu faptul ca natalitatea scade.Traim acum iar pt a face ceva viitorul copiilor nostri ne intereseaza, cei ce vor perpetua specia noastra. Si nu faptul ca vezi doame vor fi multe divorturi ci bunastarea lor de a creste intr-un mediu linistit si sigur, de a se forma corespunzator si nu in batai. Dar ce traim in regnul animalic??
  Ca sa aveti o idee ce inseamna o protejare in alte tari voi da un google translate pe un site de aici, precizez ca traducerea va fi facuta mot a mot insa se poate intelege care e ideea.
  În relaţiile în care violenţa apare este rareori violenta de la început. Aceste relaţii începe place cel mai mult pe ceilalti cu iubire. Ar putea fi chiar mai pasionat decât de obicei, deoarece omul este violent curtam o femeie intens.

  Relaţia se schimbă treptat. La început, cererile omului şi a dominaţiei par nevinovate şi inofensive. Dar în timp, schimbarea atat barbatul cat si femeia ar fi controlul omului şi violenţa este în creştere. Femeia se adaptează şi poate fi încercarea de a evita conflictul de acord privind cerintele omului. Rezistenţa din partea ei de multe ori duce la violenţă a crescut.

  Relele tratamente de multe ori incepe cu violenţă psihologică, cum ar fi comentariile critice şi peiorative, ceea ce face femeia nu mai cred în el însuşi. Apoi violenţa fizică vine ca o continuare.

  Este comună că femeile sunt izolate si isi pierd contactele lor sociale şi nu mai faci lucruri pe cont propriu, atunci când omul antipatie sau chiar interzice ei de a vedea familia şi prietenii. Femeia apoi devine şi mai dependente de partenerul lor. În cele din urmă, acesta poate fi singurul contact emoţional ea a părăsit

  Deci tot procesul incepe cu o maltratare psihica, apoi fizica in care nu ai alta sursa de echilibru decat acea persoana care te maltrataeaza. Exact pt ideea ca nu se vorbeste despre asta, neindrazning de opinia publica care le-ar condamna tot pe ele. Multe nu indraznesc sa ia contactul cu vreun adapost doar de faptul ca sunt stigmatizate insa ma intreb si eu e mai mai bine sa traiesti intr-o asemenea situatie sa iti diminuezi sansele copiilor tai decat sa doar afirmi ca ai nevoie de ajutor si sa fii puternica?? Nu e simplu dar nici imposibil. Ca sa nu mai vorbesc ca casatoria in care traiesti poate e o prostitutie legalizata in care barbatul respectiv te violeaza si te foloseste cum vrea el. De ce se intampla toatea astea ?? Si cand se trezeste o data Romania?? Incercati sa invatati din tarile dezvoltate care functioneaza dupa reguli bine scrise si mai putina critica comunista.

 9. Author Says:

  Bine ai venit Elena!
  Draga domnisoara, am spus foarte clar ca un astfel proiect de lege este, in primul rand, neconstitutional. Ar trebui sa intelegi ca o lege neconstitutionala este o lege care nu respecta Constitutia. Nerespectarea Constitutiei duce la nerespectarea autoritatii statului, duce la anarhie. Constitutia unei tari este legea fndamentala a tarii respective, este legea suprema care garanteaza drepturi si libertati cetatenesti si de care se armonizeaza toate celelalte legi, pentru a se asigura stabilitatea, ca o conditie sine qua non pentru progresul unei societati.
  Constitutia Romaniei trebuie modificata, caci este anacronica si destul de prost facuta, din punct de vedere tehnic. Pana la modificarea Constitutiei Romaniei, care se poate face NUMAI PRIN REFERENDUM, n-ar trebui sa putem discuta de un astfel de proiect de lege TOTAL NECONSTITUTIONAL in contextul ACTUAL! Dupa aceea mai vedem.
  Faptul ca in alte tari se poate aplica o astfel de lege, se poate datora faptului ca acele state au alte constitutii, ce suporta astfel de legi, ori pur si simplu, nimeni n-a ridicat problema neconstitutionalitatii. Sunt insa convins ca multe alte state europene ar dori implementarea unei legi asemanatoare, dar inca n-o pot face inca, din acelasi motiv de neconstitutionalitate.
  Parerea mea este ca tu esti o feminista un pic cam extremista, ceea ce te face sa exagerezi, chiar daca esti bine intentionata. In Suedia feminismul este in general dus peste limite, in sensul ca deja femeile au mai multe drepturi decat barbatii, societatea fiind bazata pe conventii matriarhale, ceea ce este deplasat.
  In Suedia femeile se considera nu egale barbatului, ci superioare acestuia, ceea ce…macar din punct de vedere ideologic nu poate duce la nimic bun. Astfel ca, din punctul meu de vedere, Suedia este o societate pe cale de disparitie, caci familia, acea “celula fundamentala a societatii” este bolnava si functioneaza doar la nivel declarativ. Astfel de legi, care iau dreptul de proprietate posesorului de drept si-l transmit victimei acestuia, nu vor duce decat indepartarea tinerilor de la institutia casatoriei, cu efecte catastrofale asupra natalitatii. Dealtfel, este de notorietate faptul ca Suedia este o tara cu populatie imbatranita, cu natalitate scazuta si cu moravuri pe care multi alti europeni le considera depravate. Cu toate acestea, legile suedeze condamna cu ipocrizie un barbat la pedeapsa cu inchisoare, ca violator, pentru ca nu a folosit prezervativul la cererea partenerei! Come on, dar ea de ce dracu a acceptat sa o faca fara prezervativ, daca nu vroia asta?!!
  Nu-mi mai da exemplu de model de “legislatie”, de “justitie” si de “progres”, o societate care protejeaza un violator pedofil ca Gregorian Bivolaru, infractor judecat si condamnat in Romania pentru faptele lui odioase, dar pe care Suedia il considera “refugiat politic”! E scandalos!
  Sunt de acord ca violenta domestica trebuie pedepsita exemplar si ca romanii au mari probleme in acest sens, numai ca in opinia mea nu aceasta este rezolvarea problemei. Foarte bine, castreaza-l pe agresor, baga-l la puscarie 20 de ani, lobotomizeaza-l, fa-i tratament impotriva agresiunii, amendeaza-l, da-i cu biciul pana lesina, baga-l la ocna, taie-i mana cu care a lovit, etc, dar nu atenta la institutia casatoriei prin aceasta lege total deplasata, caci nimeni nu o sa mai vrea sa-si riste bunurile, pentru a se casatori. Daca au si altii o astfel de lege, nu inseamna ca ea este neaparat cea mai potrivita solutie impotriva violentei domestice, pentru ca altfel putem spune ca sunt mai multe state care nu au o astfel de lege si deci ei ar putea avea solutii mai bune.
  In final, te rog nu te mai juca cu vorbe pe care nu le cunosti. Ce intelegi tu prin “critica comunista”? Tu nici macar nu stii ce-i ala comunism, caci din fericire n-ai trait in acele vremuri. Ti se pare ca am criticat societatea de tip capitalist? Ti se pare ca am facut o apologie a comunismului, macar o singura data pe acest blog? Urasc comunismul mai mult decat orice pe lume, caci el ne-a adus in situatia de astazi.
  Pe de alta parte, oricat de negru a fost comunismul…si a fost mult mai negru decat poti tu intelege, nici macar comunistii nu admiteau si nu incurajau violenta domestica! Folosesti clisee de exprimare, fara sa realizezi ce spui. Eu cred ca, in acest moment, cea mai comunista tara din Europa este Suedia, dar nu e acum momentul pentru a ma justifica. Promit sa o fac alta data, intr-un articol.
  Probabil ca tineretea iti face sangele sa clocoteasca, atunci cand vezi ceva ce nu-ti este pe plac, dar iti recomand sa fii un pic mai retinuta in exprimare, caci poti jigni oameni care n-au nicio vina ca vad altfel lucrurile decat tine.
  In rest, te felicit pentru ca-ti spui punctul de vedere si mai ales pentru ca-l argumentezi! Prin discutii civilizate si argumentate, putem sa tragem concluzii corecte, putem vedea daca/unde gresim, ceea ce este foarte important.
  Multumim pentru comentariu si…te mai asteptam pe aici!

 10. sfantul Says:

  Draga Autorule
  Pun pariu ca ti-ai schimba complet ideile si ai accepta aceasta lege ca atare ,asa neconstitutionala, daca ai avea un frate care isi bate regulat parintii, betiv … si care nu poate fi izolat in nici un fel asa cum sunt inchisi si oameni ce au furat o gaina ca sa o manance.

 11. Author Says:

  Draga Sfantul, bine ai venit si La Multi Ani!
  Vad ca nu m-ai inteles! Daca vei citi si comentariile vei vedea ca am mai explicat cuiva cum vad eu ca sta treaba.
  Nu promovez violenta sub nicio forma, nu numai domestica, dar acest proiect de lege este neconstitutional si greu de pus in aplicare.
  Este clar ca trebuie facut ceva urgent si in aceasta directie, dar opinia mea este ca nu aceasta este calea. O lege trebuie sa fie in primul rand constitutionala, caci altfel ajungem la anarhie. Proiectul de lege este complet neconstitutional, asa ca nu pot incuraja o asfel de lege.
  Din punctul meu de vedere, toti infractorii trebuie pedepsiti exemplar, fara exceptii, nu numai infractorii acuzati de violenta domestica. Ei ar trebui izolati in comunitati separate, obligati sa munceasca in mine, sau tranchilizati, sau castrati chimic, sau eutanasiati, dupa caz. In numele drepturilor omului, facem atata caz de drepturile pe care trebuie sa le respectam infractorilor, care ajung sa traiasca ca boierii in puscarii, pe banii nostri, timp in care noi suntem in continuare terorizati de acestia. Infractorii beneficiaza tocmai de protectia si de drepturile pe care n-au dat doi bani, pe drepturile pe care le-au calcat in picioare in mod in mod constient, ceea ce nu este deloc normal. Ne intrebam pe drept cuvant: asta este justitie?! Reeducarea infractorilor este o poveste, caci ei ies din puscarii mai scoliti in ale infractionalitatii decat au intrat si fara nicio teama in ceea ce priveste justitia si regimul penitenciarelor.
  Solutia nu este aceea de a terfeli Constitutia tarii, nu aceea de a promova legi complicate si proaste, ci legi simple si dure! Trebuie sa avem curajul de a pedepsi acesti monstri si sa lasam tampeniile cu drepturile omului, cu piscina si sali de sport in puscarii, cu invoiri din detentie, cu dreptul la vizite conjugale si mese ca la restaurant!
  Pe de alta parte victimele gresesc enorm ca suporta un astfel de tratament. Daca victimele refuza sa lupte pentru drepturile lor, e mai greu ca societatea sa le protejeze. De la prima palma trebuie facuta plangere penala impotriva agresorului. Totodata trebuie evitat de a avea domiciliu comun cu un om violent. De la primele semne de violenta cel agresat ar trebui fie sa il alunge pe agresor, fie sa plece din casa agresorului. Clar! Cine a dat o palma, o va da si pe a doua! A spera ca agresorul se va indrepta prin pasivitatea victimei este o tampenie!
  Exista divorturi, exista partaje, exista iesiri din indiviziune, exista autoritati tutelare care apara si drepturile minorului, exista procurori, exista politie, exista avocati, exista psihologi pentru consiliere etc.
  Trist este ca cele mai multe victime ale violentei domestice nu au facut nici macar o plangere penala impotriva calaului lor! Vreau doar sa spun ca o mare vina pentru calvarul pe care-l traiesc victimele o au chiar victimele.
  Sper din toata inima ca tu nu esti o victima, iar daca esti te rog sa-mi spui, caci te pot ajuta si vei vedea ca solutii de a scapa de calaul tau exista deja, chiar daca legile au si multe lipsuri.

 12. meh Says:

  Nu pot intelege cum ar functiona o asemenea lege. Sa presupunem ca e vorba de un cuplu in care barbatul e agresiv. De asemenea, are casa lui cumparata de pe vremea cand era burlac.
  Cum este posibil sa fie dat afara din casa lui? Presupun ca legea nu stipuleaza ca si la divort sotia ii poate lua casa, dar chiar si asa, temporar, el este dat afara din casa lui? Nu este logic ca nevasta, daca nu ii convine (pe buna dreptate, daca e violent) sa plece ea? Dar asa, ce-i asta? E “premiata” cu chirie moca pentru ca a fost victima ?
  Si in plus, cate abuzuri pot sa apara din cauza legii asteia? Nu este nimic mai simplu decat sa dai cu fruntea singura in pereti de 2 ori, sa platesti un martor si gata! Locuiesti gratis, si poate mai obtii si pensie de cum-scria-Author mai sus !

 13. Author Says:

  Bun venit, Meh!
  Da, ai perfecta dreptate! Este o lege tampita, injusta si ( cel mai important ) NECONSTITUTIONALA! Doar pentru ca o au si nemtii nu inseamna ca nu este o lege tampita. La nemti nu a contestat nimeni aceasta lege, pentru ca nu se intampla frecvent ca cineva sa fie condamnat pentru violenta domestica.
  Romania adopta multe astfel de legi tampite de la mai marii UE, chiar daca ele intra in contradictie cu Constitutia Romaniei. Se pare insa ca ne putem sterge la fund cu Constitutia, ca tot nu se mai tine seama de ea. Desi nu exista inca o constitutie europeana si nici nu cred ca va exista vreodata, se tinde catre o legislatie unitara, ceea ce e un paradox. Nici macar SUA, care are o singura constitutie, nu are o legislatie unitara pentru statele ei, ci legislatia este armonizata in functie de particularitatile economico-socio-politice locale.
  Nu stiu cata schimbare de mentalitate va aduce aceasta lege in Romania, dar cert este ca va genera multe abuzuri si va avea ca efect distrugerea celulei societatii: FAMILIA! Se vor incheia mai putine casatorii si va scadea si mai mult natalitatea, ceea ce va pune in pericol existenta natiunii romane.

 14. cleo 42 Says:

  Cu regretul de a fi ajuns atat de tarziu aici – si cu salutul de rigoare tuturor vizitatorilor – , indraznesc sa ma cutremur nu doar psihic sau fizic, ca pasiv trecator in total acord cu cele citite, chiar daca in fata atator argumente solide cuvintele palesc. “Ce-ar mai fi de spus?”, ma veti intreba?…Si nu va condamn, si eu ma tot intreb asta, pe cuvant ca da! Nu sunt aici sa ofer solutii noi ( desi mult as vrea si mult mi-as dori sa existe! ), scriu pur si simplu pentru ca degetele nu vor sa incremeneasca. Aidoma si gandul. Felicitari, Author, atat de multa rabdare si aplecare catre detaliu n-am mai gasit de multa vreme. Toata admiratia mea si celor care isi expun punctul de vedere, argumentat mai mult sau mai putin dupa “buchea” cartii sau din trairi.
  Nu aduc nimic nou, asa cum spuneam, cu totii am tot intors societatea asta pe dos de-a lungul vremii si vremurilor…E strigator la cer ce se intampla si e tortura curata neputinta de a schimba ceva, noi cei atat de departe de “tabloul de comanda”. De a schimba ceva in timp util, vreau sa spun, pana cand nu ne vor amorti picioarele de atata ingenunchere.
  Ce facem? Aud si acum ecoul unei discutii prinse in metrou, intre doi varstnici, a carei esenta se rezuma cam asa: “Nu mai e nimic de facut, p-astia doar pusca ii mai indoaie! Si daca am urlat in iarna, ce?…Si daca i-a vazut lumea, ce?…Gata, s-a stins valu’ de parca n-ar fi fost! Fiecare pe cont propriu, asta e, iti spun eu!”
  M-am scuturat greu, am oftat din toti rarunchii si m-am trezit intrebandu-ma: sa fie ultima solutie?…Nu stiu ce ne ramane de facut, concret. Dar nici nu pot sa nu semnez petitia ta, Author, pentru o lume mai dreapta. De-asta sunt aici, acum.
  Mesajul meu e pentru tine, cititorule de dupa mine. Pune degetul aici, daca te-au marcat cele spuse, ce zici?…

 15. Author Says:

  Multumesc din nou pentru felicitari, draga Cleo 42! Multumesc pentru sustinere!
  Deobicei sunt criticat pentru ca intru prea mult in detalii, impotriva curentului pe care-l promoveaza batranii bloggeri. Eu sunt un blogger tanar si imi permit astfel de arogante! :))
  Despre violenta domestica am spus ca exista deja legi, numai ca ele nu se aplica. Nici macar aceasta noua lege nu se poate aplica din start si singurul ei rol va fi acela de gogorita. Daca insa ajungem sa facem legi-gogorite, atunci cu siguranta nu ne indreptam intr-o directie buna!
  Vorbind acum despre nemultumirea generala a romanului fata de clasa politica, important este sa nu ne resemnam si sa luam atitudine impotriva abuzurilor ei, impotriva coruptiei si a hotiei. Totodata trebuie sa cautam si sa promovam valorile, indepartandu-ne de modelele gaunoase, ce ne sunt livrate in haine stralucitoare de catre mass-media romaneasca. Putem trage societatea intr-o directie mai buna, dar trebuie sa fiu uniti, sa fim activi si sa credem in ideea ca societatea poate fi schimbata cu una mai buna! Nu trebuie sa luptam cu pustile! Exemplul personal, atitudinea si puterea cuvantului sunt arme mult mai aprige decat orice arma de foc!

Leave a Reply