Stim cu totii ca piata auto se afla in colaps. De multi ani se putea observa o micsorare a pretului automobilelor, in detrimentul calitatii. De la cele mai ieftine masini, pana la cele mai scumpe, calitatea si fiabilitatea au scazut, constructorii realizand faptul ca nu din vanzarea produsului finit pot avea un profit urias, ci din mentenanta lui. Concurenta acerba pentru toate categoriile de automobile determina scaderi semnificative de preturi si pentru a ramane in carti trebuie micsorat pretul. Aceasta se poate realiza in multe feluri, dar in primul rand prin modernizarea fabricilor, automatizarea si rentabilizarea lor, optimizarea timpilor de productie, prin gasirea unor materiale cat mai eficiente in ceea ce priveste raportul pret-aspect-calitate etc. Automobilul trebuie sa fie cat mai ieftin, in ultimul timp pretul de achizitie al produsului finit fiind foarte apropiat de costul sau de productie.

Paradoxal, odata cu scaderea calitatii si fiabilitatii s-a ajuns la complicarea motoarelor, a transmisiilor, a suspensiilor etc. Automobilele tind sa semene cu niste OZN-uri atat la interior, cat si la exterior. Totul este controlat electronic, de la cel mai mic bec, pana la deschiderea airbag-urilor, ori a instalatiilor de incalzire independente. Aceasta pentru ca mentenanta lor aduce profituri uriase. Aparatele de marketing imbie cu ani de garantii gratuite, ba chiar cu revizii gratuite. In acelasi timp, pretul pieselor de schimb si al consumabilelor (distributie, filtre, discuri frana, uleiuri etc) a crescut considerabil de la an la an, la fel si pretul manoperei aferente lucrarilor de intretinere si reparatie ale automobilului. S-a creat si un monopol, in sensul ca fiecare marca de automobile are service-ul ei si numai in acele service-uri poti face reparatiile pentru a beneficia de garantie. Acest monopol este analizat astazide catre UE, caci se doreste inlaturarea lui.  Cu toate acestea, aparent totul a decurs bine, vanzarile urcau vertiginos pe toate pietele. Apoi a inceput declinul, vanzarile au scazut alarmant, apoi dramatic. Disperati, marii constructori au impus forurilor legiuitoare reguli de siguranta obligatorii, controlul emisiilor de carbon, revizii periodice tot mai dure, care sub o aparenta dorinta de siguranta a cetateanului, nu fac decat sa sprijine piata de automobile, obligandu-i pe oameni sa investeasca periodic in propriul mijloc de transport. Aceasta a dus la o supraproductie de automobile, de piese, de unitati service etc. Pe de alta parte, suprapopularea planetei a dus la supraaglomerarea strazilor, facand traficul auto insuportabil, chiar in cele mai civilizate orase din lume, sau pe cele mai mari autostrazi. Se cauta permanent solutii de fluidizare a traficului, de imputinare a numarului de automobile, dar adevarul este ca in maximum 15 ani, automobilul de azi nu va mai exista! Nu va mai avea loc pe strazi, fie ele strazi simple, ori suspendate, inguste, sau pe sase benzi. Nu trebuie uitata nici viitoarea criza a petrolului, fapt ce necesita cautarea a noi surse de energie, sau scoaterea proiectelor de motoare cu energie alternativa din safe-uri, caci ele exista de mai bine de 50 de ani!
Companiile de automobile se incapataneaza sa spere si vor sa invioreze piata auto, dar nu fac decat sa amane inevitabilul. Apar peste tot, in fiecare an, programe gen “rabla”, apar finantari, apar noi legislatii. De pilda, constructorii de automobile vor fi obligati, incepand cu luna februarie 2011, sa livreze pe piata UE doar autoturisme si vehicule utilitare usoare, echipate cu sisteme de asistare la franare, potrivit prevederilor unei directive a CE referitoare la imbunatatirea gradului de protectie a pietonilor.
Directiva a fost aprobata la sfarsitul anului trecut si prevede ca toate modelele de autoturisme si autoutilitare usoare noi din UE trebuie sa fie echipate cu sisteme de asistare la franare pana la inceputul anului 2011. Totodata, autovehiculele utilitare trebuie sa fie echipate suplimentar, incepand cu anul 2015, cu sisteme de franare de urgenta cu functie de anticipare, precum si cu sisteme de asistare la mentinerea benzii de rulare.
Problema este ca piata este sufocata de automobile, iar criza a facut ca, in ciuda tuturor legislatiilor existente si in ciuda tuturor reducerilor de preturi, in ciuda tuturor facilitatilor de tot felul de a obtine un automobil, sa nu mai exista cerere, decat sporadic! Cetateanul a ajuns la fundul sacului si norul negru al crizei mondiale pare a nu se risipi prea curand.
Pe de alta parte, companiile de asigurari din intreaga lume sunt exasperate de nivelul mare de dosare de despagubiri si tind sa mareasca continuu preturile politelor de asigurare obligatorie si CASCO, preturi deja ajunse, in multe cazuri, peste limita suportabilitatii asiguratilor.
Iata de ce, conceptul pietei automobilului de azi este compromis si are un viitor sumbru. Viitorul va fi probabil al aparatelor de zbor individuale, sau pentru grupuri mici, bazate pe noile tehnologii existente, ori aflate in faze exprimentale. Aceste tehnologii vor fi bazate pe sisteme de propulsie ce necesita energii noi, ieftine si nepoluante.
Legislatia se va schimba din temelii, vor aparea noi autoritati spatiale, noi norme de trafic, noi norme de protectie impotriva infractionalitatii din spatiul aerian de joasa si medie inaltime.
Viitorul apropiat ne va aduce schimbari nebanuite, sau va aduce haos!
Author.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Responses to “Sfarsitul automobilului clasic”

 1. ghiaur Says:

  Priveste aceasta industrie in contextul general al dezvoltarii tehnologiilor ( inclusiv al reducerii populaţiei) si al interesului financiar al unora. Dar, in viitorul apropiat, pt noi nu vor fi decat drumuri proaste, masini asamblate pe schimbul 3, impozite la taxe si accize, iar şofatul va considerat viciu,deci suprataxat!

 2. Author Says:

  Salut Ghiaur! Da, ai perfecta dreptate! Eu judecam pentru omul normal, civilizat, caci la noi oricum e debandada si urmeaza haosul suprem, ca sa zic asa… Ideea e ca deja nemtii, pentru care masina este mai importanta decat familia, caci ei au o relatie speciala cu masinile lor, tocmai ei, cei care au incantat sute de milioane de oameni cu tehnologia, calitatea si luxul automobilelor germane, nu numai ca fac rabat la calitate (vezi opel ca cel mai bun exemplu), dar au adoptat Logan-ul, cea mai slaba masina calitativ din toata Europa! Pe langa faptul ca este un important semnal de alarma, este trist! Trist ca nu mai sunt bani, trist ca ne adaptam imediat mizeriei, trist ca involuam moral, economic, calitativ…

 3. reader Says:

  in primul rand, “nemtii” nu au adoptat Logan-ul.
  in “Nemtia” Dacia a avut vanzari de 0.2% din totalul masinilor inmatriculate in 2006
  iar in 2009 in cateva saptamani au avut vanzari mai bune, probabil insumand intr-n an undeva sub 1%
  ce inseaman asta? pentru ei e o picatura intr-un ocean la vanzarea de masini, pentru romani e grozava vanzarea a cateva mii de masini dat fiind faptul ca industria romanaesca la 20 de ani duap revolutie e minunata, formidabila si sublima dar lipseste cu desavarsire
  prietenii stiu de ce

  in al doilea rand, cei care au cumparat Dacia in “Nemtia” sunt aproape in unanimitate cei amarati, persoane inscrise in programul Rabla (ca si la ei exista programul asta si ei primesc un bon de 2,500 de euro sa-si schimbe vechea masina)

  numai ca pentru romani e ceva de neconceput ca in teritorii aflate in exteriorul locusorului “pe-un picior de plai pe-o gura de rai” cainii nu umbla cu colaci in coada, exista si aici oamnei saraci, nu tota lumea “si-o tras mertz ” si o vila ca destui in romania

 4. Author Says:

  Bun venit reader si multumim pentru comentariul tau!
  La inceputul lunii februarie 2010, atunci cand a aparut acest articol, vanzarile de masini germane traditionale erau aproape nule, fapt recunoscut dealtfel prin declaratii oficiale de catre toti directorii de vanzari ai marcilor afectare. (Nu ne referim aici la marcile si modelele de automobile exclusiviste, caci acestea au avut aproape aceleasi vanzari ca in ultimii doi ani). In acest timp, dealer-ii germani asaltau dealer-ii romani cu cereri de zeci de mii de Logan-uri, iar fabrica de la Mioveni nu mai facea fata cererii, punand in functiune inca doua linii de productie si angajand alti muncitori. Si acesta este un fapt verificabil usor in presa on line a acelei luni. Chiar eu insumi am fost rugat in luna ianuarie de catre un amic din Germania sa ajut un dealer german prieten al acelui amic, sa achizitioneze 3000 de autoturisme Logan. In ciuda comisionul atragator ce-mi fusese promis, nu am reusit decat sa-l pun pe german in legatura cu un director de vanzari de la Mioveni, care l-a pus pe dealer-ul neamt pe lista de asteptare!
  Faptul ca zeci de mii de germani afectati de criza, sau nu (ca sa nu zic sute de mii, dupa cum se lauda fabrica de la Mioveni ca a exportat in Germania), au renuntat la masinile lor bune, dar vechi, pentru a cumpara o mizerie, un cazan colorat romano-francez ieftin, inseamna in opinia mea ca Loganul a fost adoptat de nemti! Ca acesti germani erau sau nu amarati cu totii, iarasi este discutabil! Cert insa nu erau oameni bogati, dar foarte putini sunt astazi nemtii bogati, comparativ cu restul populatiei la care ne referim cand vorbim generic despre nemti.
  Cu acel voucher rabla de care vorbesti, ei puteau sa-si cumpere orice alt autoturism, dar au optat chiar pentru o rabla cosmetizata. Eu unul nu-i inteleg, caci am avut numai masini germane, inceptand cu mult hulitul Trabant.
  Iar gresesti cand spui ca romanul nu stie cu ce se probleme se confrunta europeanul, in speta germanul! Citeste link-ul de mai jos si eventual poti completa sau corecta ceea ce consideri ca este incomplet, sau inexact, in functie de experientele tale.
  Iarta-ma daca te-ai simtit ofensat, dar cu siguranta nu asta mi-a fost intentia!
  link

 5. reader Says:

  1. ce-i care cumpara rable cosmetizate in locul celor uzate necosmetizate sunt cei ce nu-si permit altceva, adica sigur nu “marcile si modelele de automobile exclusiviste, caci acestea au avut aproape aceleasi vanzari ca in ultimii doi ani” cum zici tu

  da si dupa mine masinile se clasifica in alea realizate de ingineria germana si restul …

  2. faptul ca tu ai umblat o leaca pe afara, gandesti macar in anumite privinte putin outside the box si gandesti uneori analitic, cuvant strain la 90% din romani ( da, da, nu-s marsav cu romanii), ia-l ca pe un compliment… denota faptul ca nu trebuia sa te simti tu ofensat cand am zis ceva de romani care viseaza la caini cu colaci in coada
  majoritatea sunt de o prostie crasa. stii ca suntem printre ultimele tari in europa ca nivel de educatie, cunostinte operationale, aptiduni lingvistice
  un fel de nu analfabeti da nici departe
  treburile astea nu le spun doar testele PISA ci te lovesti de ei zilnic in romania
  doar romanii cred in descantece si zana maseluta nu in Darwin, ca europenii
  ma abat de la subiect degeaba. Vroiam sa spun ca romanii nu au in marea lor majoritate intr-adevar nici cea mai vaga idee despre problemele cu care se confrunta de exemplu germanii

  romanii insisi sunt pasivi si botcorogesc doar din gura
  altfel spus ei nu au probleme pana nu e vorba de bani
  pana nu le taie salariile la incompetentii de la buget ca sa sara ei ca opariti si sa mearga vezi doamne la proteste
  care chiar tu spuneai s-au transformat in sarbatoare campeneasca, veselie la un mic

  3. ai un articol kilometric despre tara carnatilor si berii.
  cat ai fost in vizita la prieteni?
  sunt de acord cu “O Germanie satula sa mai duca singura in spate intreaga Uniune Europeana, in detrimentul calitatii vietii germanilor!” asta asa-i
  dar nu sunt de acord cu fraza ta ca ei o vor duce in 30 ani la fel de rau ca noi
  nici vorba, nici peste 30 sau 100
  stii de ce? mentalitatea. ca de-aia sunt ei unde sunt in lume si unde noi romanii nu am putea ajunge sa fi data istoria in urma cu 2000 de ani si s-o fi luat din nou de la inceput
  cu sau fara marinari la bordul navei 🙂

  o saptamana faina, autorule

 6. Author Says:

  Am stat in Germania vreo 3 luni in total, pe bucati, in mai multe orase.
  Ma refeream la faptul ca peste 30 de ani vor avea acelasi probleme la sistemul de pensii, din pricina imbatranirii populatiei, ceea ce nu tine de mentalitate. Chiar daca la ei va fi mai greu, la noi va fi exponential mai greu de trait decat in Germania.
  Ca mentalitate nu cred sa-i ajungem vreodata, desi imigrantii au influentat negativ si mentalitatea germanilor. Oricum…sunt mult prea departe pentru a fi ajunsi vreodata de Romania! Parerea mea! 🙂

 7. marian Says:

  mai sincer nu stiu cate probleme va avea europa cu pensile dat faptul ca in toata ue au ridicat varsta iesirii in pensie, femeile circa 65 ani iar barbatii circa 70 , iar cu masinile lumea cumpara doar pentru faptul ca sunt mai ieftine , loganurile sunt destul de incapatoare alte marci costa mult mai mult ,lumea din occident nu se da asa in vant dupa marci de masini ca si romanul ,el tine cont de cat platest cat il costa intretinere masini si la ce-i foloseste . si sincer daciile au preturi bune pentru masini noi si tinem cont ca primesti si garantie pentru circa 4 ani , timp in care ai achitato fara probleme . sa auzim numai de bine.

 8. Author Says:

  Marian, Europa a marit varsta de pensionare tocmai pentru a cauta sa echilibreze balanta pensiilor. Desi e marita la maximul si sunt greve serioase in Franta si nu numai, impotriva acestor decizii, peste 10 -20 de ani va fi nevoie de o noua marire a duratei de pensionare. Asta inseamna ca foarte putini vor mai apuca sa-si manance pensiile, caz in care oamenii vor refuza sa mai contribuie la sistemul de pensii. O alta varianta ar fi atragerea a zeci de milioane de emigranti, asiatici si africani, ceea ce ar rezolva pentru 50 de ani problema pensiilor, dar ar schimba din temelii structura societatilor occidentale si ar aparea alte probleme sociale. E un subiect foarte complex si in parte l-am mai tratat in alte articole referitoare la sistemul de pensii. Acum ma opresc aici, caci ar fi prea mult de comentat. O voi face in alte articole.
  Am o roaba noua, foarte incapatoare. Daca-i pun motor, frane, cateva becuri si doua scaune, oare pot sa o vand repede in Italia si Germania, caci necesita preturi minime de mentenanta?! Ofer garantie 10 ani. Sa fim seriosi! Dacia Logan e o mizerie de masina. Am incercat-o, nu vorbesc in necunostinta de cauza. Siguranta la evenimente rutiere nedorite = O ( ZERO). Se aseaza prost pe sosea fiind prea inalta, nu este aerodimamica, motorul de 1,4 este are putere prea mica oentru ea, plasticul interior este de proasta calitate, te lasa mereu tot felul de piese de rahat din bord, de la broasca , tabla se indoaie rau la socuri minime, fiind subtire si de proasta calitate. Marele portbagaj pe care-l lauzi la Logan-ul clasic este prost gandit, caci nu-ti incap trei geamantane de exemplu, din cauza portierei din spate care nu se mai poate inchide. Desi are o capacitate ca un Daewo Cielo, de exemplu, portbagajul nu poate fi folosit la capacitatea lui. Motorul in sine nu este prea rau, dar nici nu exceleaza cu nimic. Singura mare calitate a Loganului este pretul minim de productie si vanzare. Minim in Europa, caci mai au si indienii niste mizerii de masini, mai ieftine!

 9. Stefan Says:

  Eu sper ca viitorul apropiat sa ne aduca masini de dimensiuni reduse, pentru o persoana, maxim doua… cu scaune cat mai adaptabile pe adancime si inaltime (ca sa am si eu loc), care sa nu polueze si sa atinga maxim 120 km/h. De asemenea, autoturismele ar trebui echipate “pana in dinti” din dotarea standard cand vine vorba de siguranta, iar optionalele sa cuprinda doar mofturile.

 10. Author Says:

  Deh, eu sunt familist, cu copil. Am nevoie de mai mult spatiu. Imi mai place si viteza, dar tendinta mondiala este de a limita viteza, din pricina aglomeratiei. Apar insa alternative, precum trenurile de mare viteza, zboruri tot mai accesibile etc.
  Urasc insa masinile cu doua usi. Prima mea masina a fost un Trabant Combi si imi era tare neplacut sa ma dau jos in frig si in ploaie, pentru a face loc pasagerilor din spate sa intre sau sa iasa in/din masina.
  Viitorul ne va aduce intai masini automate, iar sofatul va deveni de domeniul trecutului. Ulterior, tot traficul se va muta in aer, caci aparatele de zbor individuale exista deja si pana la urma se vor impune, iar masinile de azi vor deveni obiecte de muzeu. Mai sunt insa multe probleme de rezolvat, precum reglementarea traficul aerian, supravegherea acestuia, licenta de zbor, autonomia de zbor si costurile ridicate. De asemenea, toate sistemele anti-efractie vor trebui regandite.

Leave a Reply