Spuneam zilele trecute ca, agentiile de rating international isi pierd credibilitatea si se fac de ras, pastrand ratingul SUA la AAA!  Este clar pentru toata lumea ca SUA au mari probleme economice in toate sectoarele. Economia stagneaza, somajul creste, in timp ce datoria SUA a ajuns la cifre astronomice. Mai presus de toate, SUA nu au un program coerent, realist si eficient de a putea incerca iesirea din aceasta situatie.

Agentia chineza de evaluare Dagong Global a fost prima care a scazut ratingul de tara a SUA, inca de la sfarsitul anului trecut si chiar a acuzat celelalte trei mari agentii de rating ( S&P, Fitch si Moody’s ) ca fac jocul SUA, ascunzand dezastrul economic din aceasta tara!

Actualmente, Dangong Global a evaluat economia la A, cu perspective negative si se pare ca, evaluarea lor este cea mai pertinenta.

Desi agentiile Fitch si Moody’s si-au pastrat cu nerusinare evaluarile anterioare la AAA ( maximum posibil ), iata ca agentia Standard and Poor’s a scazut ieri ratingul economiei americane, de la AAA, la AA+, cu perspective negative, ceea ce inseamna ca este foarte probabil ca, in viitoarele luni, Agentia S&P sa scada din nou ratingul acestei tari.

Acest anut al S&P a venit la cateva zile, dupa ce politicienii americani au votat marirea plafonului de indatorare al tarii, precum si un plan care prevede reducerea cheltuielilor bugetare. Se pare ca nici declaratia presedintelui american, precum ca SUA va depasi criza, nu si-a atins scopul, caci nici bursele, nici Agentia S&P nu s-au aratat impresionate.  Evident, numai cu vorbe, fara nicio acoperire, nu poti avea credibilitate, iar SUA nu mai au astazi niciun dram de credibilitate.

Disperata si lipsita de fair play, Administratia Obama a acuzat Agentia S&P de lipsa de profesionalism in calcularea ratingului de tara, prin umflarea cheltuielilor SUA cu 2000 de miliarde de dolari. Agentia S&P a refacut calculele si si-a pastrat calificativul pentru SUA la AA+, in ciuda presiunilor americane.

Chiar daca miliardarii americani, precum Donald Trump, incearca sa calmeze bursele prin afirmatii hazardate si hilare, precum ca SUA au inca cea mai puternica economie mondiala, iar un calificativ pentru o astfel de economie nici nu exista, toata lumea sesizeaza subiectivismul si disperarea din afirmatiile lor. Fireste, in ritmul actual de cadere al burselor, in cateva luni, acesti oameni ar putea ajunge niste oameni banali, fara nicio avere semnificativa.

Derapajul economiei SUA se adanceste pe zi ce trece, iar ziua scadentei se apropie cu pasi vertiginosi!

CUM AU AJUNS SUA IN ACEASTA SITUATIE?

Este oarecum ilogic ca cel mai puternic stat din lume sa ajunga in aceasta situatie. Puternica AMERICA, care face si desface in lume dupa bunul sau plac, stat ce detine cele mai mari resurse petroliere din lume ( in afara de resursele proprii, SUA controleaza intreaga productie de petrol din ASIA ), stat cu cea mai avansata tehnologie militara, stat cu uriase resurse naturale proprii si care controleaza mare parte a bogatiilor lumii, stat care impune lumii, taxe de protectie, iata ca, in realitate are una dintre cele mai bolnave economii din lume! Desi s-a imprumutat de zeci de ani, foarte avantajos, cu sume uriase de bani, fara a-i restitui vreodata, iata ca SUA nu are astazi posibilitatea de a-si controla derapajul economic.

Motivul nu poate fi decat unul singur! Banii obtinuti din toate campaniile militare costisitoare, din controlul bogatiilor proprii si ale lumii, asigurat pe sume uriase din efortul bugetar al statului american, nu ajung in visteria SUA, ci in buzunarele camarilei SUA, in buzunarele clientilor politici si ale grupurilor de interese care sprijina in folosul lor, paraziteaza si saboteaza intreaga economie americana! Profiturile si averile acestor grupari de interese, ale acestor oraganizatii sunt fabuloase, de-a dreptul uluitoare, toate beneficiind de contracte paguboase pentru statul american. In plus, beneficiaza de o legislatie favorabila si de reduceri sau/si scutiri de taxe si impozite, fiind protejati de la cel mai inalt nivel si de controalele fiscului american. Aceste state in stat, au dus la derapajul economic actual si la pauperizarea americanului de rand, muncitor si  platitor de taxe din ce in ce mai mari, care duce in spate aceste structuri de tip mafiot.

CUM VOR ACTIONA POLITICIENII AMERICANI?

Probabil ca SUA vor tipari dolari, fara nicio jena si fara nicio acoperire. Colapsul va fi evitat o vreme, dar credibilitatea SUA va atinge pragul minim, bursele americane continuandu-si caderea libera. Inflatia va atinge cote record, iar statele lumii vor cauta sa inlocuiasca dolarul cu o moneda mai sigura, sau chiar cu aur, platina etc. Ajutorul european este exclus in conditiile in care europenii abia mai respira sub greutatea datoriilor tarilor din zona euro.

Cat despre asiatici, desi China si Japonia, principalii creditori ai SUA, au afirmat ca vor sprijini in continuare economia americana, prin noi imprumuturi, cred ca aceasta declaratie a fost facuta doar pentru calmarea burselor, caci este evident ca nici chiar aceste mari puteri mondiale n-ar putea duce in spate, la nesfarsit colosul american. Mai bine pui cruce unor bani si unor investitii, care nu au avut succesul scontat, decat sa persisti in greseala de a alimenta mereu cu capital aceste investitii paguboase, adevarate gauri negre pentru economiile lor. Altfel spus, China si Japonia pot scapa jumulite, sau pot muri impreuna cu SUA! Evident ca este mai bine sa scape jumulite!

O alta masura, luata deja de americani si care va continua, este cresterea pretului titeiului. Avand practic monopol, SUA isi pot permite sa creasca cat vor acest pret, profitul fiind urias. Singura problema este ca trebuie facut astfel incat banii sa ajunga in visteria statului american, nu in buzunare grupurilor de interese private.

Pana la urma, viitorii politicieni americani vor trebui sa taie in carne vie, sa decapiteze mare parte din aceste structuri parazitare si sa schimbe legislatia, astfel incat taxele si impozitele bogatilor sa fie marite, in raport cu veniturile obtinute.

Dupa multi ani de recesiune si de reducerea cheltuielilor bugetare, SUA si-ar putea reveni.

CU CE NE AFECTEAZA PE NOI PRABUSIREA ECONOMIEI AMERICANE?

Teoretic, oamenii de rand nu ar trebui sa fie afectati foarte puternic. Probabil insa ca, taxa de protectie americana anuala va fi marita, deci este posibil sa creasca taxele si impozitele noastre.

In plus, pe toti ne va afecta cresterea pretului titeiului, cu efect de domino in ceea ce priveste cresterea generala a preturilor.

Bogatii lumii vor cauta sa-si recupereze banii pierduti pe seama oamenilor de rand. Astfel, este posibil ca politicienii sa sponsorizeze ( din nou ), din banii publici, mii de banci falimentare.

Cei mai afectati vor fi cei ce detin actiuni la burse si cei ce au conturi in banci. Nu numai ca multe banci vor falimenta, ceea ce pune in pericol economiile clientilor lor, dar este posibil ca inflatia galopanta a dolarului, sa aduca pagube serioase si celor care au economii in aceasta moneda. Chiar si cei cu economii in euro au motive sa se teama. Cum am mai spus, sunt de parere ca moneda europeana va disparea.

CE TREBUIE SA FACEM?

Sa cheltuim cu mare atentie, sa cautam sa avem o cat mai mare independenta energetica a locuintelor noastre si de ce nu a automobilelor noastre.

Trebuie sa evitam sa ne imprumutam cu bani de la banci. Nicio afacere nu mai este sigura astazi pentru a justifica o astfel de actiune. Poate doar o afacere in domeniul alimentar ar fi o investitie sigura, dar numai ca producator. Atentie insa! Si aici pot exista mari pierderi ( vezi “criza castravetilor”, de acum cateva luni).

Economiile trebuie pastrate in banci cat mai sigure, eventual in casute de valori. Aceste economii trebuie pastrate in aur, platina, sau alte monede sigure, precum francul elvetian.

Investita in imobiliare nu este o optiune de evitat. Chiar daca pretul imobiliarelor va scadea inca in viitorul apropiat, cu timpul acesta se va stabiliza. Puteti sa investiti in imobiliare, dar cumparati la preturi foarte bune, cu mult sub pretul actual al pietii.

Incercati afaceri cu costuri de inceput minime, urmand a va dezvolta doar daca afacerea se va dovedi de succes. Dezvoltara se va face prin aplicarea politicii pasilor marunti, pentru ca riscul si consecintele unui eventual esec sa fie minime.

Author

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “SUA – un colos cu picioare de lut! Prezent si viitor”

  1. carolina Says:

    multumesc mult pt articol, in sfirsit mi-am limpezit si eu ideile despre criza americana! Voi astepta cu nerabdare urmatoarele articole ce vor viza situatia politica in plan extern! 🙂

  2. Author Says:

    Bun venit, Carolina! Cu placere! Sunt multe articole de politica externa pe acest blog. Te asigur ca vor urma si altele, asa ca te mai asteptam pe aici!

Leave a Reply